OHBULAN! - Laman Socialtainment Malaysia

berita

Latest Posts

Muhasabah Diri Sebelum Ramadhan, Pentingnya Redha Dan Maafkan Orang Lain!

June 1st, 2016 | by Hanan Mansor | 0 comments
Kini Trending

coversalam

Dalam perhubungan sesama manusia kita tidak akan terlepas daripada menyakiti hati orang lain, begitu juga sebaliknya. Kadang-kadang dengan orang terdekat seperti sahabat karib pun kita boleh terasa dan simpan dalam hati, tapi tidak berani bersemuka untuk menyelesaikan masalah yang timbul. Itu ertinya kita tidak redha atas kesalahan yang telah dilakukannya terhadap kita.

Nampak macam benda remeh, tapi bab maafkan orang ni tak boleh dipandang enteng! Lebih-lebih lagi bagi orang Islam, impaknya besar dalam kehidupan kita di dunia dan juga di akhirat kelak.

Bulan Ramadhan pun tinggal beberapa hari saja lagi, jadi eloklah gunakan masa ini untuk muhasabah diri dan memperbaiki hubungan sesama manusia demi mendapat redha yang Maha Esa. Apa jadi kalau kita terus tak redha dengan kesalahan orang pada kita?

Read More   Leave a Comment (0 comments)

Nak Jual Barang Tapi Garang Dengan Pelanggan… Apa Korang Buat Kalau Jadi Wanita Ini?

May 31st, 2016 | by Hanan Mansor | 5 comments
Kini Trending

covertexting

Selalu kita dengar kes pelanggan banyak kerenah bila berurusan beli barang online, sampai pening kepala peniaga tu nak layan. Tapi jangan tak sangka, peniaga pun ada ragamnya juga. Tak semua orang pandai berbahasa bila berurusan dengan potential customer ni.

Luahan ini kami terima daripada salah seorang pembaca OhBulan! Kisahnya, wanita ini WhatsApp peniaga beg online yang ditemuinya di laman Instagram untuk bertanyakan tentang beg tangan yang telah lama diidamkan dan ingin dibeli sempena raya tahun ini. Respon peniaga tersebut dikira agak keterlaluan! Kami kongsikan perkara ini agar boleh dijadikan pengajaran buat para peniaga mahupun pelanggan yang berurusan jual beli secara online.

Read More   Leave a Comment (5 comments)

Anak Lebih Dengar Kata, Wanita Ini Kongsi Tips Didik Anak Tanpa Menggunakan Rotan

May 31st, 2016 | by Hanan Mansor | 5 comments
Gaya Hidup

cover rotan bukan didikan terbaik

Banyak perkara perlu dititikberatkan dalam kaedah mendidik anak. Biasalah budak-budak, waktu membesar mesti degil dan banyak kerenah. Sesetengah ibu bapa sampai terpaksa gunakan rotan supaya anak mereka ‘jadi orang’. Pun begitu, tak semua kaedah merotan tu berkesan untuk buat anak dengar cakap.

Wanita ini berkongsi pendekatannya dalam mendidik anak tanpa menggunakan rotan. Katanya lebih efektif berbanding waktu dia menggunakan rotan dahulu! Bagaimana agaknya?

Read More   Leave a Comment (5 comments)

[KUIZ] Kalau Korang Jadi Ahli Ninja Turtles, Rasanya Siapa Watak Paling Match Dengan Korang?

May 31st, 2016 | by Rudy | 0 comments
Filem Antarabangsa

TNMT DP

Siapa yang follow cerita TMNT atau nama panjangnya korang panggil Ninja Turtles? Siapa yang follow korang mesti tahu yang setiap watak dalam cerita TMNT ini memang unik kan? Ada yang kelakar, ada yang garang, ada yang suka main-main. Tapi bila bab nak berlawan dengan musuh, memang mereka bersatu!

So katakanlah korang bawak watak TMNT ni, rasa-rasa korang kan mana satu watak yang agak sama dengan diri korang tu? Jawab kuiz ni kalau nak tau…

Read More   Leave a Comment (0 comments)

Sedekah RM1 Pada Tabung Masjid Waktu Tengah Susah, Ganjarannya Selepas Itu…

May 31st, 2016 | by Hanan Mansor | 2 comments
Kini Trending

coversedekah

Biasalah kalau student, mesti ada masa-masa tak cukup duit kat kampus tu. Yelah, budget mesti tight, nak bahagi duit untuk makan lagi, untuk assignment lagi.

Itulah yang terjadi kepada lelaki ini. Hujung bulan duit dah kering, lagi-lagi dia ni self-sponsored, tak ambil sebarang pinjaman pelajaran untuk tanggung diri kat universiti tu. Dia bertindak melakukan sesuatu untuk memperoleh rezeki dalam waktu susah. Apa yang dilakukannya itu?

Read More   Leave a Comment (2 comments)

7 Tabiat Luar Biasa Yang Hanya Penggemar Kari Je Tahu..Tak Percaya Cuba Korang Tanya.

May 31st, 2016 | by Rudy | 0 comments
Foodies

Kari2 DP giphy

Bila bercakap pasal kari, kami nak tau la juga korang ni suka tak makan kari? Kalau boleh nak hari-hari makan kari? Sebab ada member kami ni memang gila kari. Kalau tak dapat sehari mula la mood swing, kesian je tengok dia.

Tapi tulah kan, bila dah memang suka satu benda tu memang susah nak move on. Kami pun sampai takut bila tengok dia makan kari ni, dah macam makan sup soto dibuatnya, kah..Kah..Kah..Kah.

Korang nak tau tak sebenarnya, orang yang suka kari ni ada tabiat yang unik tau. Nak tau? Ni kami nak kongsi, apa yang sebabkan penggemar kari ni unik…

P/S: ni pemerhatian yang dibuat oleh seorang team OHBULAN!, kejap korang pernah makan kari tanpa kuah? Ha kalau belum molek la tau ni.

Read More   Leave a Comment (0 comments)

Top Posts This Week


Shout Out!

  • Siapa Nak Duit Raya 100USD?! Meh Ketahui Caranya Mudah Sajo,  #OHBULANNAKKASIDUITRAYA
    0
    Shout Out!
    May 30th, 2016

    Siapa Nak Duit Raya 100USD?! Meh Ketahui Caranya Mudah Sajo, #OHBULANNAKKASIDUITRAYA

    Duit raya! Duit Raya! Duit Raya! Siapa nak duit raya extra tahun ni? Kami nak bagi dekat korang yang setia dengan page OHBULAN!...Read More