OHBULAN! - Laman Socialtainment Malaysia

berita

Latest Posts

6 Jenis Makanan Ini Akan Buatkan Korang Tak Confident Bila Nak Senyum. MALUNYAAA!!!

June 27th, 2017 | by Murni | 8 comments
Sponsored Post


Sesiapa yang duduk di seluruh Malaysia memang tahu lah betapa sedapnya makanan kat sini, betul tak? Macam-macam jenis makanan korang boleh jumpa.

Tu yang diet selalu tak menjadi tu, asyik makan je pagi, petang, malam dan tengah malam. Mak aih.. Apa yang korang nak makan semua ada! Kena rajin untuk pergi cari je.

Contohnya burger bakar, kari laksa, char kuey tiaw, nasi daun pisang, nasi lemak sambal dan macam-macam lagi lah! Tapi.. ada something yang korang mungkin tak sedar tentang semua makanan ni.. Ia akan membuatkan gigi korang kuning! Huaa

Read More   Leave a Comment (8 comments)

5 Situasi Di Jalan Raya Yang Korang Kena Lalui Setiap Kali Musim Perayaan. Jom Follow Tips Ini Untuk Perjalanan Yang Lancar!

June 23rd, 2017 | by Nabihah | 15 comments
Kini Trending

Bila tiba saja musim perayaan, memang wajib untuk kita berdepan dengan kesesakan jalan raya!

Seksanya..tapi demi semangat nak balik dan beraya di kampung, hadap jelah. Asalkan sampai di kampung halaman yang tersayang kan.

Dekat sini, kami nak senaraikan beberapa situasi di jalan raya yang wajib korang hadapi setiap kali musim perayaan. Mesti korang pernah lalui kan? Jom baca sampai habis..

Bila time raya, semua jalan raya jam tapi dekat KL je jalan tiba-tiba clear!

Haa..siapa yang raya KL tu mesti tau kan setiap kali raya, mesti jalan lengang. Masa ni nak baring atas jalan pun takde hal. HAHA!

Kalau hari biasa di KL, memang tak sah kalau sehari tak jam. Walaupun weekend, TETAP jalanraya tu penuh. Tapi nak buat macam mana kan, hadap jela!

Bila waktu raya jelah baru merasa jalan raya kosong. Bahagia je rasa memandu. Lepas tu, tak payah nak risau pasal kondisi enjin kereta korang. Yelah, bila jalanraya clear, perjalanan pun rasa smooth je.

Kawasan rehat penuh dengan orang. Parking tak payah cakap la penuh macam mana..

Paling azab bila dah lama stuck dalam jam tu lepas tu tak tahan sangat nak buang air. Bila dah sampai kawasan rehat tu, terus lega, TAPI…punah harapan bila tengok penuh sangat manusia.

Lepas tu memang harapan la nak dapat parking. Alahai…dah tak tahan sangat ni!

Haa..apa kata korang singgah je stesen minyak dan gunakan tandas di situ. Sebab terdapat lebih banyak stesen minyak daripada RnR di Malaysia ni. Lagipun, ada sesetengah jalanraya yang takde RnR kan, so, stesen minyaklah jadi penyelamat!

Haa..dah alang-alang singgah tu, isi lah minyak sekali. Standby, mana tahu tersekat lama dalam jam nanti!

Sakit pinggang bila duduk lama sangat dalam kereta. Yang memandu tu lagi penat tekan brake!

 

Siapa-siapa yang kampung jauh tu mesti boleh relate dengan situasi ni kan. Nak-nak bila ramai-ramai dalam kereta tu, dia seorang je boleh drive. Lepas tu yang lain tu bukan nak teman drive, boleh bantai tidur pulak! Arghhh..stresnya..

Bukan saja penat bila terperangkap dalam jam, ditambah dengan mengantuk dan lapar pulak. Aduhh..

Chill lah korang! Apa kata korang singgah di stesen minyak terdekat dan rehat sambil stretching kan badan ke, basuh muka ke, check kondisi enjin kereta ke.

Nak lagi best, korang belilah kopi dan snacks di Shell deli2go. Macam-macam ada dekat deli2go tu! Bagi sesiapa yang nak singgah solat, dekat Shell pun ada surau. Bolehlah singgah sebentar dan selesaikan tanggungjawab korang.

Solat dah selesai, badan dah segar, perut pun dah kenyang, barulah selesa nak mulakan perjalanan jauh!

Perjalanan 3 jam pun boleh jadi 8 jam!

Paling sakit hati kalau jam jenis yang tak bergerak lansung tu. Berjam-jam tersekat di tempat yang sama. Bilalah nak sampai kampung ni..Huhu!

Traffic jam ni memang sesuatu yang kita takkan dapat elak sebenarnya. Tapi, korang kenalah sentiasa bersedia tau.

Mesti dah boleh agak macam mana teruk jam pada musim raya ni kan, so, korang kenalah merancang perjalanan korang dengan selalu mengikuti info trafik di radio atau Twitter.

Lagi satu, risau pulak dengan keadaan enjin kereta korang. Yelah, bila berjam-jam sangkut dekat jam, takut pulak enjin ada masalah. So, berhentilah kejap di mana-mana stesyen minyak Shell,

Seronok je tengok penunggang motosikal boleh mencelah. Tapi kesian pulak masa hujan!

Bila kita tengah stuck tu, mesti dalam kepala dok terfikir, “Bestnya kalau aku bawak motor sekarang, boleh mencelah. Kejap je dah sampai kampung nanti”.

Tapi korang pernah tak tiba-tiba terfikir, bila dah stuck lama tu, cukup ke tak minyak kereta nak sampai kampung ni? Yelah, mesti jam teruk sebab semua orang pun nak balik raya time sama. Entah enjin korang ok ke tak!

Haa..sebab tulah penting untuk korang pastikan minyak kereta dah diisi full tank! Takdelah tiba-tiba kereta mati tengah jalan. Nak lagi bagus, isilah di Shell.

Jangan bimbang sebab skarang ada DYNAFLEX jadi bolehlah lega sikit. Semua bahan api Shell baru kini dengan teknologi DYNAFLEX. Teknologi DYNAFLEX boleh membersihkan dan melindungi enjin korang untuk perjalanan yang lebih efisien.

Dengan teknologi DYNAFLEX, perjalanan sesak macam mana pun terasa lancar je!

Teknologi atau formulasi baharu dari Shell ni turut boleh didapati di semua stesen minyak Shell di seluruh negara sesuai untuk semua enjin kenderaan sama ada model terkini atau lama.

Jadi, enjin kereta korang akan kekal efisien dan terjaga walaupun stuck dalam traffic jam berjam-jam!

So, apa lagi, pilihlah Shell DYNAFLEX di musim perayaan dan setiap masa agar prestasi enjin korang dapat ditingkatkan!

6 Langkah Untuk Check Kereta Yang Wajib Korang Buat Sebelum Balik Kampung. Hanya Beberapa Minit Je!

June 22nd, 2017 | by Noraniza | 5 comments
Kini Trending

Hati riang ria berbunga bila teringatkan kampung halaman tercinta. Mana taknya, buat yang berada di perantauan, inilah masanya untuk melepaskan rindu buat keluarga di kampung.

Tapi, jangan seronok sangat ya! Pastikan kenderaan anda dalam keadaan tip top sebelum pulang ke kampung. Well, nah kami sediakan checklist untuk anda semak dan settlekan pada kenderaan anda sebelum nak balik beraya.

Read More   Leave a Comment (5 comments)

Daftarkan ‘Surat Kelahiran’ Kereta Korang Untuk Berpeluang Memenangi Hadiah Cabutan Bertuah! Macam Mana Tu?

June 22nd, 2017 | by Murni | 4 comments
Kini Trending


Untuk Honda-Nators diluar sana, ada offer terbaik untuk korang semua pengguna Honda yang baru, lama mahupun pengguna secondhand.

Sebanyak 1,500 orang pemenang bertuah bakal memenangi wang tunai, baucer dan banyak lagi hadiah menarik dari Honda. Kalau anda ingin menjadi antara 1,500 pemenang bertuah tu, anda hanya perlu mendaftarkan ‘Surat Kelahiran’ kereta Honda kesayangan korang melalui SMS untuk membuktikan yang korang ni adalah owner kereta Honda.

Dengan cara ini, secara automatik korang akan berpeluang untuk sertai cabutan bertuah ni. Mana tahu dapat menang hadiah sempena raya yang bakal menjelang ni. Memang cun sangat lah.

Read More   Leave a Comment (4 comments)

“Aku Sayang Dia, Dia Milik Aku” – Baru Dua Hari Bernikah, Pasangan Suami Isteri Alami Mimpi & Kejadian Pelik

June 22nd, 2017 | by Hanis Aliaa | 12 comments
Kini Trending

Dendam dan hasad dengki yang melampau boleh buatkan seseorang hilang pertimbangan. Apa saja boleh dilakukan demi memuaskan kehendak. Begitulah yang berlaku kepada pasangan suami isteri ini. Kisah yang dikongsikan seorang pengamal perubatan Islam di laman Facebooknya. Mereka disihir bekas tunangan si isteri. Sampaikan sanggup nak musnahkan rumahtangga orang lain.

Read More   Leave a Comment (12 comments)

[VIDEO] “Fikirlah Ibu! Buat Sesuatu Ibu!” – Anak Zarina Zainuddin ‘Mengamuk’ Kerana Ubat Hilang, Netizen Sebak

June 22nd, 2017 | by Hanis Aliaa | 13 comments
Kini Trending

Kita tahu pelakon, Zarina Zainuddin mempunyai dua cahaya mata istimewa iaitu Azal dan Azil. Tapi Azal memang tak boleh berenggang langsung dengan ibunya. Ke mana saja Zarina pergi Azal ada bersama. Even pergi shooting sekalipun.

Terbaru, Zarina memuatnaik video di laman Instagramnya. Video itu menunjukkan Azal stress bila ubat Zarina hilang. Azal risau keadaan Zarina bila tonsil makin bengkak. Sayang betul Azal dengan ibunya.

Read More   Leave a Comment (13 comments)

Top Posts This Week