"Alif Tak Nak Hadiah Apa-Apa Ma..Tapi.." - Kisah Sentap Seorang Ibu Yang 'Pandang Tak Pandang' Anaknya - OHBULAN!

berita

“Alif Tak Nak Hadiah Apa-Apa Ma..Tapi..” – Kisah Sentap Seorang Ibu Yang ‘Pandang Tak Pandang’ Anaknya

January 31st, 2016 | by Izuan | 19 comments
271
reads
-8
shares
Kini Trending

Aliflulus

Memang tergamam bila baca kisah anak yang ‘diam-diam ubi berisi’ ini. Bukanlah nak katakan sikap si ibu yang berat sebelah, tapi kadang-kadang mereka terlepas pandang terhadap salah seorang anak-anak mereka ini.

Kisah sentap seorang anak yang kurang mendapat perhatian memberikan ‘penghargaan’ kepada ibunya yang selama ini  ‘macam pandang tak pandang’ terhadap dirinya.

Dr smlm dok bepikir.Ape yg x kena? Ape yg kurang?

Screen Shot 2016-01-31 at 14.17.14

Smlm kptsn UPKK keluar…Tu pun dlm tel mama leter2 lg.Mama x pikir alif

Screen Shot 2016-01-31 at 14.18.40

Bila mama sampai,alif msk kereta,.Pastu…

Screen Shot 2016-01-31 at 14.23.06

Screen Shot 2016-01-31 at 14.20.58

Sumber : Wan Lydia Abd Razak

19 Comments

  1. anak says:

    Anak tu amanah…rezki dr Allah…jgn la dibeza2kan…kite sbg ibu bapa jage laa amanah Allah ni sebaik mngkin…seadil yg bolehhh…krn anak2 ini la yg akn mbawe kite ke pintu syurga…insyaallah…amin

    • MB PAHANG GOYANG KAKI WALAUPUN TIDOK JEK TAPI MB KEDAH JADI MANGSA. says:

      Poyo je anak tu..ingatkan SPM ke pe…hahahaa exam taik gigi jeee.

      • Ahmad Arib says:

        Jgn mcmtu tu..bacaan al quran and amali solat tu bro!..bukan setakat exam taik gigi je..itu untuk bekalan akhirat menuju ke jannah tu bro!

  2. mawarlyza says:

    tibe…aku nanges baca… hargai lah amanah yg Allah berikn pd korunk…

    • Really? says:

      Aku langsung tak menangis. Kesimpulan aku dapat rumuskan mak budak tu super bodoh rupa rupanya….

      • Nasir says:

        Itulah untungnya bila kita tak dimanjakan. Anak itu akan jadi serba boleh. Bila dia dah besar dia akan rasa bersyukur dgn kebolehan yang dia ada berbanding dgn anak manja.

    • Tong says:

      Biasala mak bebel, itu memang sifat dia,rilex ajela, aku sngt syukur mak aku bebel sbb dia mak aku,hahaha kadang2 aku sengaja buat mak aku bebel klau tidak rumah akn sunyi so sbg mak jgn rase bersalah bebel anak dn sbg anak jgn mudah kecik hati dgn mak. Mak! aku sngt rindu mak.

  3. momi says:

    Setiap anak ni kita layan sama je walau perangai mrk berbeza. Marah2 tu biasa la tapi bukan setiap masa nk bebel saja.
    Ada hari2 yg kita layan kehendak mrk, bawak jln2. Ada hari yg kita kena serius dgn mrk.
    Eh..anak saya pun dpt cemerlang upkk.. alhamdulillah.. cuma lupa lak nk snap gambar sijil dia.. kami2 je yg gembira result dia..

  4. pada pendapat kak jenahak, mama spt penulis tu seorang yg takabur n menunjuk2…… dia xtau cara mcm mana nk bg tau anak dia bagus… klu ikhlas xde la dia post dlm fb…. perangai buruk ngan anak dia tu, pilih kasih, poyo dan plastikkkk….. sekian

  5. Nea says:

    Harap pembaca tak salah faham… Wanita ni cuma nak kongsi kegembiraan dia dgn kawan2 di laman FB… Rasa nya takde yg salah dgn post dia.. In fact, post ni juga menyedarkan kita berapa kadang2 kita ni alpa… Membezakan tanpa tak sedar… Atau terlepas pandang…
    For me, it’s really a good reminder to all of us.. Terutama yg ada anak-anak….
    #sekadarberkongsipandangan

  6. kuala says:

    wau gila ini orang sudah oit

  7. Nadhirah38 says:

    Saya dapat straight A UPKK pun mak sy still marah2,sill lagi backup kakak yg result dk serape tu.. Maklumla kakak anak emas dia.Ape sngt la kebolehan sy ni nk dibandingkan dgn kakak tu.. Nasib sama mcm Alif :’) Hope PT3 thun ni dpt straight A.Nk tunjuk jugak yg diri ni walaupun lemah,manja,kuat merungut sorang,tk pernah mintak pape ni, kuat usaha utk dpt A. :’)

    • Nadhirah38 says:

      so,mak ayh jangan la bezakan anak walaupun perangai anak tu annoying,layan je la,nasihat la betul2,pujuk.. jangan la bagi nasihat pun dengan cara marah2..

    • Ayla says:

      Tahniah adik Nadhirah38. Satu nasihat aunty, teruskan berjuang. Kalau xde yg hargai, lakukan utk diri sendiri dan masa depan sendiri. Biasa la kes2 anak emas ni. Jgn satu hari nanti putus asa dan musnahkan masa depan sampai berhenti belajar. Takpelah kalau xde yg hargai. Kalau mak tu banding2kan dgn kakak tu takpelahhhh.. buat dek aje. #cakapPasalDiriSendiri

  8. Kokopekat says:

    Hmmm ada anak pun pilih kasih… fikir la sikit perasaan anak.. kita yang jadi cikgu pun tak discriminate budak… sebab setiap budak kan ade kelebihan mereka sendiri

  9. fair parenting says:

    sorry.. i felt mcm dia nk tunjuk lak result anak dia.. and why on earth she does expect something from her son base on attitude ja.. besala la.. anak laki.. cool ja.. girl maybe kiasu sket… setiap anak lain-lain perangai.. jgnla parents nk expect semua sama.. and lagi 1.. takyah la nk tunjuk result anak kat fb ka apa… kesian anak org len, dpt lak mak yg suka compare bila tgk result cmtu, tak pasal2 kena bebel..

  10. Haziqqqqq says:

    UPKK senang je kot, aku 7A 1B mak aku cakap “Okay belajar rerajin lagi”

  11. TanpaNama says:

    Semoga saya tidak menjadi ibu seperti dia ni…
    Setiap insan di dunia ini x mau dibeza-bezakan…
    Masalah wanita ini agak berbangga bila dia bersikap demikian…
    Mesti dia ini seorang yang tidak perihatin terhadap orang lain dan self-centered