berita

Amerika Haramkan Iklan Madonna

April 6th, 2012 | by M | 11 comments
Kini Trending

Ratu Pop Dunia, Madonna membangkitkan kontroversi di tanah Amerika apabila iklan wangian terbarunyam  ‘Truth or Dare’ diharamkan penayangannya di televisyen kerana mengandungi aksi terlampau.

Difahamkan, iklan tersebut memaparkan aksi Madonna dalam gaya yang menghairahkan selain pakaiannya terlalu seksi untuk dijadikan tontonan umum. Menurut stesen tv ABC (pemilik asal : Disney), iklan tersebut hanya boleh ditayangkan semula sekiranya mereka mematuhi beberapa kriteria seperti berikut :

  1. Pakaian dalam, bra secara digital dibesarkan bagi menutup bahagian lurah dada.
  2. Korset dipanjangkan bagi menutup bahagian punggung.
  3. Mana-mana aksi yang mengandungi unsur ghairah dibuang serta-merta.

Situasi ini amat mengejutkan memandangkan negara Amerika memang terkenal dengan sikap ‘keterbukaan’ mereka.

M

M

Founder OHBULAN! yang kini bergiat secara serius dalam industri media & pengiklanan. Beliau membantu para klien mencapai pelanggan yang berpotensi melalui kempen pengiklanan secara menyeluruh dan berkesan.

11 Comments

  1. Fiza says:

    mgkn amerika dh sedar keterbukaan mereka sbnrnya mmbwa kpd keburukkan

    (0)
    • Rasta says:

      betul tu..ala madonna tu da tua org pun da nyampah kot tgk dia over sgt mengalahkan org muda….

      (0)
  2. wawa says:

    xpayah tyg lg bgs….

    (0)
  3. zennaya says:

    wow,US yg terkenal dgn liberal pon dh bertegas mengenai isu moral. Macam mana dgn tanah air kita?

    (0)
  4. Riri says:

    Tak sanggup tengok nenek madonna dgn aksi terlampau

    (0)
  5. teanjat boboi says:

    die pakai ape la kulit tegangkan

    (0)
    • madunno says:

      alaa..nenek tua nie pakai photoshop je lebih…

      (0)
      • dhh says:

        yes, kalo in real madonna bila tak pakai makeup,kedut2 dia tak dpt sorok. kalau makeup,boleh sembunyi garis2 halus tp kedut or leper especially d leher madonna terlalu jelas skali(kecuali org rabun x nmpk). mcm rozita che wan,kalo dia gmbr without photoshop leher dia jelas berkedut2,tp muka dia takdaa,sbb lupa taruh botox kat leher skali

        (0)
        • Joyah Propa says:

          kat leher mana leh letak botox nt xde nyawa la cik2 retis kita tu, klu x bkn je leher suruh badan nyer cucuk..

          (0)
  6. Nadiana says:

    I baru tengok madonna perfume advertisement kat tv. Siapa kata U.S haramkan?

    P/S : I live in San Francisco.

    (0)
    • ewiezz says:

      maybe kat stesen ‘ABC’ je yg haramkan, kat stesen lain ble kot…..
      tuka tajuk sket….penah gak bace lam satu articles, siri Buffy, mase tayang kat WB, kena ikut garis panduan dia yg agak strict, tp bila next 3 season terakhir yg tayang kat UPN, longgar sket, mcm2 ‘scene’ ade.. pehhh!!!

      (0)