Dari Pelajar Cemerlang SPM Ke Pelajar Tercorot Universiti, Kisah Seorang Doktor Yang Kini Ejen Takaful - OHBULAN!

berita

Dari Pelajar Cemerlang SPM Ke Pelajar Tercorot Universiti, Kisah Seorang Doktor Yang Kini Ejen Takaful

March 20th, 2017 | by Arini Saleh | 20 comments
38.1K
reads
14.4K
shares
Kini Trending

ohbulan_cemerlangSPM

Dalam zaman serba membangun ini, persaingan dalam bidang pekerjaan dan pelajaran sangatlah sengit. Pendek kata, kalau dapat keputusan yang cukup-cukup makan je memang tipislah peluang nak masuk Universiti dan belajar dalam bidang yang diidam-idamkan.

Seperti kisah yang nak kami kongsikan ni, lelaki ini merupakan seorang pelajar cemerlang SPM, dapat sambung belajar dalam bidang perubatan di Rusia lagi. Namun selepas 4 tahun berkhidmat di Kementerian Kesihatan lelaki ini berhenti kerja, kenapa ya? Jom baca..

SPM straight A, sambung belajar dalam bidang perubatan di Rusia

Screen Shot 2017-03-20 at 11.26.43 AM

Banyak mini exam yang gagal

Screen Shot 2017-03-20 at 11.28.19 AM

Selepas 4 tahun compulsory service sebagai MO, aku pun quit

Screen Shot 2017-03-20 at 11.31.09 AM

Pencapaian dalam SPM/Universiti tidak menentukan kejayaan

Screen Shot 2017-03-20 at 11.32.18 AMScreen Shot 2017-03-20 at 11.33.29 AM

sumber : Faiz Najmi

 

20 Comments

  1. fromthe_truestory says:

    tak apalh..Ejen Takafulpun baik jugk, byk je yg ada cert mcm Chef Wan, jadi Chef terkemujka di M’sia, Alahyrhm Sudirmn, lawyer.jdi Penyanyi No. 1 Asia, aslkan jgn jual ddh, tipu org cara nk kaya, rasuah, itu lagi hina ya.
    ‘Masa yg lampau jgn dikeng, di ungkit balik, biarlh ianya berlalu pegi. Rezki / jodoh kita di dunia ni mcm2 caranya..ALLAH bagi.
    Apa2 pun buat adik2 yg terlampau byk A+++ tu, jgn riak, masa didpn kita x tahu lagi.

    • Selamat says:

      Betul. Sebab tu kena tahu kecenderungan dan minat sendiri supaya duit kerajaan untuk biasiswa tak lebur untuk org mcmni yg tak tahu hala tuju. Dah perabih duit semua org cakap spm bukan penentj kejayaan. Kau dah ambik peluang bakal doktor lain yg nak beljar dan berbakti kepada masya dan negara. Bukan buat iklan takut 2kan org tentang sakit dan mati untuk jual insurans kau. Jgn bazir biasiswa kerajaan please….

  2. kaki tabur says:

    Allah maha celaka

    • hamba ALLAH says:

      Aku doa pada Allah semoga Allah perkenan kan doa ku ni…biar kau di timpa balak dari Allah… atau di langgar lori balak sampai berkecai jasad kau

  3. fromthe_truestory says:

    allah maha celaka

    • Husnuzon says:

      Allah Maha Mengetahui

      • fromthe_truestory says:

        Husnuzon, yg diatas tagline fromthe_truestory itu adalah pencuri tagline aku..
        diia tu babi, sial, mkbapak peyamnun, anakpun harp akn jdi penyamun, cuba husnuzon tgok atau previous balik, aku fromth_truestory adalah suka bawa cerita benar..tapi ada yg tak ada citer telh memburuk2kan nama tagline aku…

        fromthe_truestory
        aku yg asal…tak pernah kata allah maha celaka,.moga yg perompak tagline aku ni di timpa celaka, germ btul aku

    • fromthe_truestory says:

      celaka ko..si pencuri nama tagline org jugak…dh x ada tagline lagi ke…mmpos ko hari ini…dasar pencuriperompakpenyamuanpiratetoyolraguitsamun

      dri fromthe_truestory
      yg asal

  4. anon says:

    ayat last dia tu.ahhahahaha

  5. Gemok gedempol macam ikan paus says:

    Travel ni banyak bagi kita buka minda. Jangan terperuk dengan media sosial je. Pegi keluar sana tgk dengan mata sendiri.

    Ni tak, asik nak update media sosial sampai diri tu mcm katak di bawah tempurung. Muhasabah diri ke jangan asik pikir diri kamu je yang betul serba-serbi.

    Meroyan kat FB macam orang gila, tidak kah ade kemaluan? Haha

  6. Aku gemok macam ikan paus says:

    Bila dah travel minda pun terbuka. Jangan asyik jadi katak di bawah tempurung saja. Jangan tau meroyan di sosial media macam tiada kemaluan gitu.

    Jangan rasa diri tu bagus sgat lah kondem orang melalak sana sini. Pikir itu ya.

  7. Lee says:

    Best lah citer ko bro, bagi aku inspirasi. So part A dah tamat, bagaimana pula dengan part B (kehidupan lepas jadi agen takaful)?

  8. kaki tabur says:

    kotek aku kecik….perempuan lari, aku merana hidup