berita

Dayana Redha Jika Ashraf Muslim Kahwin Lain

May 8th, 2013 | by Noraini Nasir | 65 comments
Isu & Kontroversi

Ashraf Muslim

Susulan daripada isu rumahtangga Ashraf Muslim yang dilaporkan sedang mengalami masalah semalam, hari ini timbul pula isu baru apabila seorang wanita yang ingin dikenali sebagai Sakinah telah tampil mengaku sedia menjadi isteri kedua pelakon tersebut dan difahamkan telah mula mengenali Ashraf sejak beberapa tahun yang lalu.

Saya kenal dia sebelum mereka berkahwin lagi. Dayana pun mengenali saya dan kami sudah berjumpa bercakap hal ini, cuma dia pesan elakkan (perkahwinan). Bagaimanapun jika ia berlaku, dia redha.

Saya sudah melakukan solat Istiqarah dan Allah sudah memberikan petunjuk. Bagaimanapun perkara ini terlalu peribadi untuk dikongsi. Lagipun saya harus menjaga hati banyak pihak, bukan sahaja keluarga saya, tetapi juga keluarga Ashraf dan isterinya.

Artikel Berkaitan :

Dalam pada itu, Sakinah turut melahirkan rasa terkejut apabila mendapat tahu isu berkanaan mula tersebar di internet dan memilih untuk tidak mengulas lebih lanjut mengenai perkara itu.

Sejujurnya saya terkejut dan sedih apabila perkara ini diketahui umum dan kecoh di internet. Kalau diikutkan saya tidak boleh berikan apa-apa komen sebab yang lebih layak bercakap mengenai perkara ini ialah Ashraf. – Harian Metro

65 Comments

  1. Jaja says:

    da tau xleh bg komen, jgn la komen… ckp x serupa bikin pompuan nih!

    (0)
  2. adekepatot says:

    btol tu, da tau xleh komen xyah le komen

    (0)
    • luahan hati says:

      beginikah nasib pompuan yg tidak di kurniakan zuriat…pompuan tidak diminta dijadikan begitu…pa pun pompuan yg redha dpt payung emas….

      (0)
      • Lili Lamplong says:

        Asyraf Muslim xnak buat perubatan tradisional ke utk tlg bini dia supaya bleh ngandung? Bukan die buat perubatan tradisional ke? Ke die sengaja cari alasan nk kawen len? xnak try IVF ke, surrogate mother ke? bini die ni bukan dokter ke? Konpius la.

        (0)
  3. sore sore says:

    retis itu SAKINAH. meruntuhkan rumahtangga orang, menjadi punca keretakan, xbaik tau!!!!!!!

    (0)
  4. Hati Isteri says:

    So big deal you knew him dari dulu, dia dah dimiliki org, why come in btw.. Jika terjadi penceraian, awak lah yg punca nya, memutuskan silatulrahim rumah tangga org is very sinful & Allah will punish for that..

    (0)
  5. Nana says:

    Sakinah : Kalau betul awk dh lma knal asraf,npe x kwen dgn dia dr dulu?knpa perlu tggu dia dh kwen,n hadir dlm rmhtga dorg???ni kes mintak simpati,mcm drama.buat muka kasihan,buat doa lah apa lah supaya org x pertikaikn.statement artis cm nie lah,knal blum dia kwen.Ckp je kacau rmhtga org!! xyah berselindung!

    (0)
  6. D says:

    laaa kalau die mampu nak kawen lagi.. kawen jela..
    dalam islam pun tak larang nak kawen lebih dari satu..

    (0)
  7. marie says:

    TUNGGUL,xnk bg komen tp komen jgk..pastu ckp xth cmne blh timbul isu neh….
    bace buku sebelum aku bernikah,fhm ape erti Istiharah tu sbnr nye…istiharah blh jd fitnah…dan fahami tujuan sebenar istiharah..lol!

    (0)
  8. blueberry says:

    minat sgt kt AM nie..x sangka org ada ilmu pun blh jd mcm nie. Dugaan..hanya Allah jer yg tahu..harap AM & wife bersabar dan rumahtangga yg di bina berkekallan ke akhir hayat..

    (0)
  9. doremon says:

    tapi dwg kan baru setahun lebih kawin…
    sepupu saya dah 8 tahun kawin.. tapi sampai sekarang tak der zuriat… berkemampuan untuk kawin lagi… tapi dia tak pun cam tu… tak tau la…

    (0)
  10. im the one says:

    pompuan ni mmg nak tumpang glamour la, itu yg sibuk2 buat statement, lebih baik diam drpd buat statement yg blh menyakitkan hati org lain…

    (0)
  11. asyrafah muslimah says:

    Eh korang ni kenape. Berkahwin lebih dari satu dah jadi mcm hukum haram eh untuk korang. Pegi rujuk balik pengertian bermadu dari segi islam. Jangan cuba untuk menukar hukum yg telah Allah turunkan. Allah tu kan Maha Bijaksana. Kite kena redha ape2 pon hukum yg diberiNya.

    (0)
    • Reen says:

      Awak nih mesti laki kan?? Tapi nak letak nama pompuan… Hahahahah!! Bodoh!

      (0)
      • asyrafah muslimah says:

        Sumpah dengan nama Allah saya perempuan. Mak saya dimadukan bapak saya mase die mengandung, tapi itu tak beri saya atau mak saya atau siape2 pon dalam dunie ni untuk haramkan hukum Allah. Fikir2 kan ye cik reen.

        (0)
        • Reen says:

          Mak aku pon sama masa dia ngandung adik aku!! Aku yg nampak betapa sedih dan seksa mak aku alami!! So pls don tell me u support laki madu!! Pui!! Aku benci sgt!!

          (0)
          • mahaguru says:

            reen, membenci hukum yg telah ditetapkan oleh Allah boleh jd kufur tau tak. nk benci perbuatan salah orang yg bermadu boleh tp kalau kau benci konsep bermadu tu sendiri, berdosa sbb tu hukum Allah yg bagi.

            (0)
        • sunshine says:

          bukan nak cakap bnda ni haram… tapi masalah kat cni si ashraff ni mcm x pikir perasaan bini dia..kalau dri awal x cinta , knape kahwin.. klu cintakan bini dia, takkan snggup wat camni.. ade paham? asyrafah

          (0)
      • dulu minat ASYRAF, Skarang? says:

        mmg la nerkahwin lebih dari satu tu bole…tp agak2la baru kawen kot!!! xsampai 5tahun… perempuan yg da kawen tau isi ati pompuan lain… kecuali pompuan yang belum kawen g mcm si SAkinah ni!!! rilex la Asyraf jgn pasal lum dpt zuriat da bg alasan nak kawen g byk kot alternatif lain nak anak…

        (0)
    • kambing hitam says:

      bapak aku tu pun madukan mak aku. mak aku bini first. adik beradik aku ada 3. dia kawen lain time adik aku no 3 lahir. pastu menggatal kawin sampai 4. tak mampu pun. tapi bini bini dia yang lain tu semua kaya. dia nak tumpang kesenangan. mak aku tak kaya. sedih la tengok mak aku sedih :'(

      (0)
  12. Reen says:

    One word to discribe tis pompuan-BITCH!! Dah lah nak rampas suami org,komen tak henti!! BITCH

    (0)
  13. sue says:

    br lg kwin en asraf.. ramai lg yg dh lama kahwin xdpt zuriat pn xnk menduakn isteri..ayah saudara sy dh 15 thn kwin xdpt ank pn,masih setia.. pompuan nie kte jer redha,dlm ht???????? hai sakinah awk pn pompuan jgk xkn x fhm! klu suami tue syg kt isteri, die xkn bt pkr yg menlukakn ht pasangannye… lelaki nie mudah cari alasan kelemahan pompuan.. berkahwin lg 1 bkn p’yelesaian.. kecuali en asraf sendiri mmg gatal!!

    (0)
    • Reen says:

      Yeah Sue!! High five!! Hati isteri mesti pedih kan..mulut je cakap redha.. Laki kan gatal…. Ada yg menggunakan Nama Allah sbg alasan je (but not every guy la)..

      (0)
  14. pikachu says:

    blah la lu pompuan…blum pe2 g dh lebih2 bg komen..reda tu mgkin mksud dayana kalo laki dia dan kau gatal sgt nk menikah..kau si laki tu nk kan kau sekalipon,dan klau kau pompuan yg baik sgt blh je tolak laki tu..supaya x sakitkan hati wife dia.pilihan dtangan kau lah..TP ALLAH TU MAHA ADIL..walaupon poligami tu x salah tp pikir2 lh kesan dia pd org lain yer…

    (0)
  15. siti faizah says:

    bru je kawin x dpt ank pas2 nk kawin lg… x guna punya jantan… sian kt wife u…

    (0)
  16. mentari jingga says:

    Banyak2 bersabar. Ipar saya kawin selepas 11 tahun baru dikurniakan zuriat. Zuriat pertama lahir hanya sempat hidup 2 jam saja, selepas 2 tahun dari zuriat pertama meninggal, Allah kurniakan zuriat lagi selepas 1 tahun zuriat kedua lahir, sekarang ni Allah kurniakan zuriat ketiga…Nah lihat ini semua RAHSIA Allah…Sebagai HAMBAnya..banyak2 berdoa dan bersabar

    (0)
  17. Bunga Mawar says:

    masa mak aku kahwin sampai 12 tahun tak ada zuriat lagi, walaupun dah amek ank angkt sorang, perkahwinan mak bapak aku still together sampai sekarang. ni baru stahun jagung, kau pmpuan sapa nama kau?? sakinah ea?? weyh! sedar2 la woi! agak2 ar kalau nak runtuhkan rumah tangga orang!!! kau nak runtuhkan masjid orang kenapa??? melambak lelaki dalam dunia ni!!! kau jangan jadi penyebab isteri dia kecik hati! depan2 yes kau nampak dia tenang. tapi hati dy ada kau kesah???!! cuba kau ada kt tmpat dy, knon kau ada suami, tibe datang pmpuan lain cakap macam apa kau komen ni. pe prasaan kau?? sedih?? maraH?? pikir2 ar. aku bukan nak kutuk kau ke ape. tapi aku kcewa dengan kau yg pentingkan dri kau!!!

    (0)
  18. anun says:

    en ashraf dan cik sakinah,
    sila datang ke office saya untuk dapatkan sepasang penampar free. ianya sangat berguna untuk kalian kerana mengandungi ciri yg berikut :-
    1-bebas dari sifat2 perampas
    2-mampu menghilangkan gatal2
    3-mengurangkan level confident yg melampau
    4-menghilangkan bintik2 hitam bukan saje di wajah tapi juga di hati.
    dapatkan segera sebelum kehabisan stok.

    (0)
  19. cekodok says:

    pengalaman sy.. sy diuji Allah x dikurniakan anak 9 tahun kawin. Suami cari alasan utk kawin lain. Hampir2 nk kawin. Sy x redha. sy selalu solat hajat, amalkan minum air yasin (buat sendiri) & susu kambing fresh. Kuasa Allah Taala, sy disahkan mengandung. Suami menyesal atas kesilapan dia. Dah berubah. So.. pendapat sy, jgn letakkan kesalahan & ambil kesempatan ke atas isteri. Buat pompuan gatal tu, andai kamu berjaya meruntuhkan rumahtangga org, insya Allah suatu hari nanti orang lain pula akan meruntuhkan rumahtangga anda. Bila diri tu dh angau, jln singkat wat statement “dh solat istikharah..” Piiiirahh!!! Buat Dayana.. byk2 kan solat hajat.. byk2kan berdoa. Allah Maha mendengar.. Hanya Allah yg boleh menolong kita.. sy bgtau berdasarkan pengalaman.. just to share…

    (0)
  20. brutal mom says:

    aiyo…yo…statement mcm tak bersalah gitu!!! cuba lah dok one corner dn nilaikan habis2san…jgn sembahyang istiharah di jadikan ‘green light’ utk kawin cik adik oiiii!!!

    (0)
    • msSilent says:

      biasala..klu pakai tudung sbb dpt mimpi…klu nak kawin sbb istiharah…klu cerai tak ckp plk sy dh buat solat istiharah…ni la jln terbaik…

      (0)
  21. tah pape kak kinah says:

    gopoh la asyraf ni.makcik sy da dkat 30 taun kawen n xdpt ank.dorg still bsama smpai harini.pkcik sy syg gile kat mkcik sy tu wlupun dia xdpt ank dgn mkcik sy.n ktorg xpnah pulak dgr dia mncari pmpn laen sbb nk anak.kcian dayana.wlupun mulut redha tp hati sape yg tawu.Allah aje yg twu isi hati dia

    (0)
  22. msSilent says:

    Perubatan Islam takde ajar ker cara permudahkan untuk HAMIL…pasti de kan…perubatan modern pun de…pe la klu dh mmg nak kawin lain tu tak payah bg alasan slh kan isteri…entah2 diri sendiri de mslh..even kawin lain pun xde zuriat jgk…BLAME ISTERI SENDIRI….NP TAK BLAME DIRI SENDIRI…

    (0)
  23. nana says:

    kesian dayana,rela suami berkahwin lain kerana sayang..baru 3 tahun kawin.hati dayana siapa yang tau,mulia sungguh.adoi kalau tkena kat aku…aku rela bpisah saja dari hidup bkongsi kasih.kalau adil tak apa..kalau tak adil,makan hati berulam jantung

    (0)
  24. lulu says:

    X respect dgn asyraf lg… Jgn jdkn alasan xde zuriat utk kawin lg…npk sgt dia seorg lelaki yg x matang&sabar. Ada kwn sy ni dah 6thn kawin xde anak pegi check doktor ckp isteri yg ada masalah memang x boleh mengandung sbb dua2 tiub tersumbat. Suamu dia x kisah pn xde pn niat nk kawin lain wpun consider berada. Pastu dorang buat IVF…alhamdulillah dpt anak kembar lg.

    (0)
  25. timah says:

    tolong jgn layan angau tu ye sakinah n ashraf.korang angau…dayana istri yg sah tu berendam airmata…wlupun redha dimulut…nsb baik dayana x side kick ko sakinah…

    (0)
  26. Reen says:

    We should thanks to this cik sakinah krn membuat statement yg bodoh.. So laki tu rasa malu dah tak mau dgn pompuan nih pulak..

    (0)
  27. ek elehhh says:

    GINI LA KALU ORANG CETEK AGAMA MULA NAK BERDAKWAH .. PADAHAL DIRI SENDIRI TU KENA TARBIAH LU AM

    (0)
  28. harito says:

    Belagak sgt nk kwin lain sbb tk dpt ank…..tgok2 nnti awk yg jdi penyebabnya….tunjuk alim tpi perangai gelojoh…tk boleh bersabar dgn dugaan allah…tk kan tk boleh tungu dan berusaha lgi dlm berapa thn lgi…kwin tk spai berapa thn dh putus asa….dulu aku kagum sgt dgn dia ni ,skrg rasa meluat sgt….puuuii

    (0)
    • aku says:

      btul tu..tup2 ko yg sbnrnya takleh bg zuriat..konon nk kawen lg sbb takde zuriat..skang trg2 dia ltk kekurangan tu pd dayana..dia tak fikir ke tak mustahil dia yg mandul sbrnya??

      (0)
  29. Saya yg ikhlas says:

    Dear Ashraf, try putting yrself in yr wife position. Feel how helpless she feels in her position. Awak senang lah, awak seorang lelaki, hak bermadu ditangan awak. Bukan saja hati dia luka, tapi dia juga terpaksa berkorban demi kasihsayang terhadap suami. Cuba awak ditempat dia, dapatkah awak dgn senang hati menerimanya. If it’s happened, saya harap awak patut lebihkan kasihsayng awak utk Dayana sbb dia sanggup telan segala2nya utk membahagiakan awak. Dayana, dnt worry, u r chosen by Allah dgn dugaan ini. Terimakasih kerana redha. Awak adalah seorang wanita yg sgt tabah, im sure Allah akan memberikan awak ganjaran dan kebahagian yg setimpal. Amin.

    (0)
  30. Saya yg ikhlas says:

    To Sakinah : Kalau betul awak sanggup hidup bermadu, then, awak telah melakukan kesilapan pertama awak. Awak patut hormat dgn Dayana sbg isteri pertama Ashraf dgn tidak mengeluarkan sebarang kata2 yg akan mengeruhkan lagi keadaan. Biarlah kata2 itu datang dari pihak Ashraf sbg ketua keluarga. Saya harap kalau memang dah jodoh awak berdua, tolong belajar dari kesilapan. Awak patut tahu hak awak sbg isteri kedua.

    (0)
  31. MIEZAI says:

    gelabah la ashraf ni.. bru 3 taun kot.. my sis dgn my bil ok je wlpon da 10 taun x dpt ank. tu sume kn rzki yg allah taala bg. kne byk sbr, istiqamah.. ni bru skit ujian yg allah beri. x smstinya klu dy kwen dgn ppuan tu akn dpt ank.. n 4 sakinah tu, npe nk kuakn statement yg x psti lg. awk tu ppuan, x elok ckp lebih2 pd pkra yg x pasti. n pk kn jgk ati dayana, kaum awk sdri..

    (0)
  32. skodeng says:

    jantan2 ni kalau berpoligami mesti ada alasan dan menpergunakan agama. konon nak ikut nabi… tapi 90% jantan yang berpoligami tidak adil, jantan yang ada lebih dari 1 isteri, akan sentias berbohong kerana nak jaga hati ramai orang. bak kata p.ramlee mesti pandai pembohong, mesti pandai temberang… bagi aku jantan yang banyak bini adalah kaki penipu setiap hari, setiap detik.. sampailah dio mampos.

    (0)
    • ichiboom says:

      biase ler.time nk kawen kate ikut sunah Nabi,tp ble dah kawen,xplak ikut sunah Nabi(adil).lg satu…byk2 sunah,sunah psl kawen jer yg diorg ingat,sunah lain diorg tak ingat.kadang2 jnis manusia mcm ni lah yg buatkan org lain pandang serong kt agama kiter,sbb ble nk buat aper2,diorg guna nama Allah & Rasul(agama)utk mghalalkan aper yg diorg buat(wlpn poligami tak haram,tp klu xdlaksanakan dgn btl blh jd dosa bsr)…….

      (0)
  33. mem kiut says:

    To miss sakinah, welcome to the club perampas hak org, blh lah join si FS, MS, W, FE, WE dll..

    (0)
  34. MIEZAI says:

    skong 100% pd yg menentang.. pk2kn la ye, jg jd mnusia yg selfish sgt smpy nk rmpas hak org lain.. time kwen tau plk nk wt solat istikharah. t lau da kwen dgn ashyraf pastu x dpt ank n ashyraf nk kwen lg, x pulak la ko nk wt solat istikharah kn.. ntah ape2..blom pape lg da kua statement sane sni.. aiyak memalukan la..

    (0)
  35. Damia says:

    Tak sangka seorang pengamal perubatan mempunyai iman yang nipis sebegini…x guna lagi menjadi pengamal perubatan jika tidak dapat membuat penilaian yang rasional..
    Kepada Dayana..tabah kan hati mu..

    (0)
  36. who care says:

    ashraf sedalam mna pun agama yg ko pelajari…pelajarila cara untuk menghormati istri anda seperti anda menghormati ibu anda…..sekian

    (0)
  37. Sakura says:

    Bukan ke masa kawin Dayana belum abis belajar perubatan. Susahlah kalau mengandung masa belajar. Tapi dari dulu aku tau mereka ni tak setaraf..segi intelektual. Ashraf tu harap rupa aje lawa, kalau mcm ni punya perangai….satu sen tak guna…asal pun aktor, hidup pun bagai lakonan…berlakon baik. Hati wallahu’alam.

    (0)
  38. insan serupa says:

    Saya juga seorang isteri yang telah 6 tahun berkahwin. Tetapi belum dikurniakan zuriat. Memang pedih hati bila mengenangkan kekurangan diri. Pernah juga mensarankan pada suami untuk berkahwin lain. Tetapi suami tidak sanggup . Saya memahami perasaan dayana. Tetapi apa yang berlaku dan bakal berlaku biarlah mereka suami isteri yang tentukan. Mungkin ini jalan penyelesaian yang terbaik. Dan buat insan yang bernama sakinah, ingatlah anda juga seorang wanita, bakal menjadi seorang isteri suatu hari nanti. Letakkan diri anda di tempat seorang isteri yang bernama dayana. Mungkin anda akan faham……….

    (0)
  39. xde anak says:

    wahai perempuan.. ko xlayak nak mengatakan bahawa dayan redha. xmalu ke? biarlah keluar dari mulut dayana sendiri. dahlah nak jadi no 2 tolong hormat yg pertama. ashraf xmention nama ko tiba2 ko wujud ni ape citer? jadilah bahan kena kutuk lepas ni sbb ko menjatuhkan maruah ko sndiri. pikir dulu sblm buat kputusan

    (0)
  40. tumpang lalu says:

    Anak tu rezeki n ujian Allah. ada pasangan yg berkahwin berbelas tahun br dikurniakan..apapun wat pemeriksaan dl sama ada lelaki atau permpuan yg bermasalah..takut2 llki yg problem dituduhnya prmpuan, kwin 4 pn tak selesai masalah..isu anak antara alasan yg digunakan suami utk kawin ln..camna pulak kes yg dah ramai ank tp still kwin ln??..kepada orang ketiga tu, jgn kacau rumahtngga orang, takut2 suatu hr nnti kita pulak akan dikacau orang..kpd kita yg diluar sana yg tidak diuji dgn ujian ini, berdoalah agar kita tidak akn diuji sebegini..sesungguhnya ujian kasih sayang amat berat utk diharungi..itulah antara ujian para anbiya’

    (0)
  41. just wondering says:

    Fine…alasan yg dah lapuk utk khwn lain…oh ya, kenapa dia confirm sgt yg dia boleh hamil n bg zuriat pd A.M….hurmmm~

    (0)
  42. anne says:

    mmg Ashraf tak salah dari segi hukum nak kawin lain…tp jgn la buka pekung bini dia yg tak boleh mengandung…jaga lah hati bini dia sket..walaupun bini dia di mulut di katakan dia izinkan…di hati sape yg tahu…

    (0)
  43. cik timah says:

    Seblm suh org bt ivf or surrogate mother kena fhm btl2 apa mksd dua ni lebih2 lg surrogate mother tu.jgn nk western sgt la weh

    (0)
  44. hamba says:

    Xde masalah pun kahwin 2,3,4….tolong jgn komen guna emosi semata…..dier nk kawen 4 sekalipun, klu isteri isterinya redha.teruskan SUNNAH.apsal korang plak yang mcm xredha.cam jeles..spatutnya doakan kebahagian rumah tangga dier..ni ucapan spatutnya “AM kawin 2? ALHAMDULILLAH,moga dipermudahkan rezeki”..nilah jd biler selalu tgok drama melayu/korea/indonesia…..org gi kuliah dia gi wayang..org tgok kuliah,dia tgok drama..APA POOONNNN XBOLEHHHH!!!!

    (0)
  45. amy says:

    pelik la yg komen2 mcm maksum. korang pun ada dosa masing2. jgn nak ckp kat ashraf je lah. itu ujian utk dia dan masalah peribadi dia.

    jgn la tambah dosa cakap benda yg belum pasti. dia nak kawin brp pun, suka hati dia. kalau dia buat silap, itu hal dia. dia tak rompak harta korang pun.

    (0)
  46. hamba yang hina says:

    dah2 … rilex2 … orang laen yg nk kahwin korang pulak yg mmekak nk bgadoh…setiap apa yang berlaku ada hikmahnya…sbg saudara SEISLAM kita doakanlah yg terbaik utk dyorg…bkn gadoh x memasal…ok…peace yo…

    (0)
  47. Intan Nur Azzura says:

    Tu susahnya dapat suami hensem…suami tak hensem pun susah nak jaga,inikan suami hensem…macam laki akak!!

    (0)
  48. NORJAHAN says:

    ini semua alasan jeee….klu boleh usaha insyallah allah akan bagi zuriat…ade jugak wanita yg dah kawin 11 tahun baru dapat anak bertapa bertuahnya isteri dia dapat suami yg sangup menggu sampai 11 tahun….kakak yg kerja satu opis dgn sy dah 4 tahun kawin masih belum dapat zuriat anak…..tapi dia tetap doa pada allah untuk dapatkan jodoh….tahulah seorang lelaki ade hak nak kawin 4,,,tapi lebih afdal suami tu setia dgn satu…

    (0)
  49. Ustaz Jay says:

    dalam islam llaki mmg dbolehkan bkahwin lbih dari satu jika mampu…mampu dari segi apa?mampu dari setiap segi…iaitu dia mampu berlaku adil,dia mampu mnjaga hati isteri2nya dan ia mampu mmbimbing isteri2 nya…Ingat…selesai jee akad nikah dosa isteri suami tanggung,jangan nk p.k sedaap je..kalo dye mmpu tanggung dosa 2 isteri terpulanglah pd dye… yg penting MAMPU!

    (0)
  50. ari says:

    Jodoh pertemuan, ajal maut ketentuan Allah, wajib untuk mempercayainya. Bala tidak mempercayainya dizahirkan umpamanya perceraian, keluarga porak peranda, anak-beranak berpecah, berat rezeki dan sebagainya. Beristiharahlah kepadaNya

    (0)