Dayana Tidak Redha Ashraf Muslim Kahwin Dua - OHBULAN!

berita

Dayana Tidak Redha Ashraf Muslim Kahwin Dua

July 18th, 2013 | by Yusmirnadia | 120 comments
Isu & Kontroversi

ashraf

Desas desus yang didengar mengenai Ashraf Muslim akan berkahwin kali kedua akhirnya terjawab apabila selebriti itu sendiri mengaku telah bernikah di Thailand pada 7 Julai yang lepas.

Jika sebelum ini media melaporkan yang isteri pertama Ashraf, Noor Dayana redha jika suaminya mahu bekahwin lain, tetapi ternyata ianya tidak benar apabila bapa mertua Ashraf menyangkal dakwaan itu.

Daripada mula pun anak saya tidak rela atau redha. Apa yang dikata seperti dalam surat khabar yang anak saya redha, itu bukan dari anak saya. Itu satu penipuan yang besar. – Harian Metro

Artikel berkaitan:

Selain dari itu, Kosmo! Online pula melaporkan yang Hj Lokman kecewa kerana menantunya seolah-olah tidak sabar mahu menikahi wanita yang bernama Wan Sakinah Ahmad Saburi tanpa menunggu keputusan mahkamah berkenaan permohonan kebenaran poligami.

Kami sebenarnya menyesal kerana dia tidak maklumkan pada kami termasuk isterinya sendiri. Kalau mahkamah beri keizinan berpoligami, kami redha dan terima keputusan. Ini belum lagi mahkamah buat keputusan, dia telah bernikah di Thailand.

Untuk pengetahuan umum, Ashraf telah bernikah dengan isteri pertamanya pada 24 September 2011 di Makkah dan difahamkan masalah rumahtangga mereka berpunca kerana belum dikurniakan zuriat sepanjang dua tahun berkahwin.

120 Comments

  1. Jarret says:

    Anak menantu dah jadi anak hantu…ha ha ha.
    Menantu kesayangan dah jadi menantu kebencian…
    Walaupun hak berpoligami hak suami 100% tetapi kita ada undang2 untuk mengelakkan wanita diinaya.
    Kasihan isteri no. 1 Dayana – dia memang baik hati cuma sedihnya dia tak mampu beri zuriat itupun baru 2-3 tahun berkahwin je…Banyak masa lagi untuk try and error…ha ha ha. Mengapa kau tergamak Ashraff? Tidak kau ingat semasa melafazkan akad nikah didepan Kaabah di Mekah – bukan sebarangan orang yang buat ‘event’ terhebat spt awak jalani, tetapi beginikah akhirnya?

    (1)
  2. andyana says:

    jahat la jantan sorang ni.. tak sabar sabar.. ntah2 dia yang mandul

    (1)
  3. alda says:

    katanya lah tade zuriat..hm lelaki2…

    (0)
    • Jarret says:

      Alasan mudah dan popular bagi lelaki2 yang mencari alasan nak kawin lagi. Bagaimanapun itu hak lelaki tidak berdosa dan dibolehkan utk berpoligami selagi mampu tanggung dan ‘barang’ mesti power macam SY!
      Bagi wanita2 seperti itu dianggap nasib kurang baik, bagi wanita yang mendapat suami setia hingga hujung nyawa memang bertuah dan bahagia seumur hidup lah!

      (0)
    • tu la kan.. alasan. Yg geramnya dia dah lama bercinta, 2 tahun dah dia tipu dayana… pastu nikah kat thailand lak… hampeh

      (0)
    • Maylowbee says:

      Hmmh, betul la juga citernya. Yg peliknya, sorang tu doktor dan yg sorang lagi plak pengamal perubatan Islam. x boleh cari jln nk dpt kan zuriat ke? x cukup sabar ke? Itupun kalo masalah zuriat la isunya. Yg betina nombor dua tu plak x tahu ke dia pi kahwin ngan laki org kat thailand? x paham perasaan pompuan lain? Kalo kali kedua pun x leh dpt zuriat camana? Haish, x paham aku.

      (0)
  4. Rosa says:

    Sedihnya….saya faham apa yang dayana rasa sekarang ni,,,,rasa macam tidak dihargai….sedihnya…. sabarla dayana….sentiasa mohon petunjuk pada Allah swt…harap dayana tabah hadapi ini semua….

    (0)
  5. budakjahat says:

    ntah2 ko yg mandul tak??mmg la tak muslim kl gini..perangai kalah yahudi..ni la lelaki…alasan nak selamat..tak der anak..pakcik aku kawin 12 tahun tak der anak pon lagi..rileks jer..happy jer dia ngan wife dia..ko ni..iman tak teguh la hilang respect aku kat ko!

    (0)
    • Rosa says:

      ntah la kan,,bukan ker dayana tu doktor…cuba la cara moden,,,dah macam2 cara moden skrg…tp ni sumer atas niat lelaki tu jer,,,lau dia dah mmg gatal,,,dah x leh wat per,,,Allah baru uji sikit jer,,,dah pikir kawin lain,,,teruk sgt dayana tu….lelaki oh lelaki,,,,

      (0)
      • Rosa says:

        correction ** teruk sgt ker dayana tu???***

        (0)
      • lelaki says:

        cakap siang pandang2 wahai Rosa….bapak awak pun lelaki gak tau…perangai bapak awak macam tu jaga ke?

        Saya juga tak suka Asraf ni tapi sekali lagi jaga mulut ye.

        (0)
    • menyampahhhhh says:

      ha tu la pasal, x reti sabar, itu semua ujian tuhan, ade org bertahun2 x de anak, allah baru beri ujian sebegini kau dah mula patah hati… yg pompuan tu pun menggatal jugak dah tahu tu laki org pun nak goda jgk, kau nie cuba di tempat dayana pasti kau kecewa kan… mana ade perempuan nak dimadukan.

      (0)
  6. Ju-On says:

    Maaf sy no komen…tak nak masuk campor hal umah tangga org…lg pon x tau ujong pangkal cerite..baik diamkan diri dri kurangkan pahala ramadhan

    (0)
  7. perempuan bengang says:

    ko ni acap, x sabar btul laa!!!! ade je org lain tggu berpuluh2 tahun utk dpt rezeki anak..ni ngko baru 2tahun jagung ko kawin,dah give up menunggu..tah pape…xpe,aku doakan wan sakinah mengandung sekarang jugak supaye dpt bg anak kat ko…we’ll see lah!

    (0)
  8. reen says:

    Ni yg buat kitew xnk kawen ni…hmmmmm……

    (0)
    • Audrey Hepburn says:

      Orang yang taknak berkahwin:

      1) Tak lengkap separuh daripada agamanya
      2) Pahala solat kurang sikit berbanding yang telah berkahwin
      3) Melanggar fitrah manusia

      Ini kes terpencil. Ramai je pasangan yang bahagia tanpa poligami, tanpa anak. Tak perlu disebabkan perkara begini, taknak kahwin pulak.

      (0)
      • livemealone says:

        setuju sangat2 ngn ko….tgk sbnrnya mcm serap tu yg tk sabaq nk berbini 2 smpi sngp g thailand….n yg sakinah tu pun 1 tkde ati perut lngsg sngp lukakn ati sesama pompuan…aku teringt 1 artikel yg serap ni komen pasal pgakuan sakinah ada jumpa dayana bincang hal tu. then, serap ni ckp sakinah ckp kt dia yg dia takde pun ckp kt wartawan pasal tu….erm mmg la org buat salah takkn mgaku lg2 mmg pompuan saiko camtu…mencik tul aku ngn sakinah ni huh!!!!!! (harap sakinah n serap baca ni)

        (0)
      • ladygaga says:

        sgt setuju dgn statement Audrey Hepburn

        (0)
  9. ded1 says:

    Bagi saya, pasti ada kemelut di dalam rumahtangga Asyraf Muslim tu,tak semua dia boleh beritahu umum.Dayana….tabahlah, redhalah, payung emas menantimu di syorgaaaaaa….HAHAHAHAHAHA.I like poligami !!!

    (0)
  10. Jarret says:

    @andyana – tak baik tuduh lelaki berpoligami itu jahat kerana poligami halal dalam Islam, cuma kena ikut peraturan/syarat – sebab lebih jahat lagi jantan2 buaya – kaki betina, kaki rogol & zina.

    @reen – Umat Islam mesti kena kawin juga untuk meramaikan umat – satu sunnah rasulullah, mesti ikut.

    @budakjahat – Tak baik bulan puasa tuduh sembarangan – mengumpat dosa besar dalam Islam

    (0)
    • saya says:

      correction – tuduh sebarangan bukan hanya tak baik di bulan puasa! ayooo

      (0)
    • KalauLaKan says:

      Poligami memang halal kalau berlaku adil kan? Perangai si ashraf ni sejak kontroversi start (tipu tu la, kawin kat thailand as if ada something yg nak cover la, etc) tu adil ke? jgn ingat sebab masa main dua2 buat doggy style tu dah adil cik kak oooii

      (0)
  11. dian says:

    poigami tu tak salah tp cara dia tu yg buat org tak boleh terima isteri dipoligamikan…hehe btw tahniah ashraff semoga bahagia besama kedua2 isteri anda hingga ke syurga…..buat dayana sabar bnyk2 ye buat sakinah tu pulak pls…pls..pls…klu org dh terima kita pepandai jaga hati suami dan isteri pertama!! :)

    (0)
  12. Emmmmmmm says:

    Tak sampai pun 2 tahun kahwin…. Dah nak nikah lagi… Kalau alasan zuriat mmg tak logic….. Well…. Life macam roda…. Hari nie ko sakitkan hati org…. Esok esok ko akan rasa menyesal yg berpanjangan….

    (0)
    • livemealone says:

      mudah2an esk dlm masa tdekat ni dayana ditakdirkan pregnant then dpt anak yg comel….n sakinah ko yg mandul….baru ko tau langit tu tinggi ke rendah

      (0)
  13. Nurul says:

    Copy & Paste From Noor Dayana ;’) (isteri Asyraf Muslim)

    Tak usah bicara tentang payung emas
    Kerana
    Aku belum layak iktiraf diri sesuci khadijah atau fatimah

    Tak usah bicara tentang zuriat
    Kerana
    Aku bukan Allah…mudah menyebut kun fa ya kun…

    Tak usah bicara tentang setia
    Kerana
    Aku pasti kau tahu aku bukan perempuan jalanan

    Tak usah bicara tentang tanggungjwb
    Kerana
    Aku tahu kau lebih arif tentang itu

    Tak usah bicara tentang kesempurnaan
    Kerana
    Aku terima kekurangan kau kerana Allah

    Tak usah bicara tentang dia
    Kerana
    Aku diasingkan darimu kerana dia

    Sucinya aku, kau miliki ketika di Makkah
    Hebatnya dia, kau sembunyikan ketika di Thailand..

    Berhenti beralasan ini semua jodoh ketentuan Allah…
    Kerana satu dunia tahu
    Hanya itu lah jawapan mudah utk lepaskan kekhilafan yg disengajakan…

    ***Dari Aku:

    (0)
  14. dian says:

    klu dh kawen tu kenelh jd suami yg adil…jgn nk jg ati no2 (klu dpt bg zuriatlh) kesian istri no1…mesti die sedih ngan takdir hdup die…sabar ye dayana we all support u n doakn utk u…klu ashraff berlaku x adil n aniaya u lapor cpt ke pjb agama…Dayana jgn biar diri dipijak wan sakinah..klu skalipun die dpt bg zuriat…dayana kami doakan semoga u juga bg zuriat….amin..biar padan muka ashraff lelaki yg x sbr…..Ashraff klu wan sakinah x dpt kasi zuriat gak u yg mandul..then nk kawen lg lak…sila2…ko ade 2 kuota lg…huhuhuhu

    (0)
  15. hidayah says:

    saya sedihh la nurul..sama2 kita doakan agar dayana kuatkan hati untuk tempuh setiap dugaan ini…amin.

    (0)
  16. shikin says:

    nk tye follow katne ye petikan dayana tu.. nk follow

    (0)
  17. aBD. wAHI says:

    Kerja Allah s.w.t. semuanya ni… tak baik dikutuk2 dan dipertikaikan… siapa lah kita, manusia biasa je… doakan yang terbaik buat mereka bertiga…

    (0)
  18. mekahvsthailand. says:

    asyraf ni sengkek ke xde duit buat ivf…???
    kalo nk meroyan nk anak la kn…

    (0)
  19. benci poligami says:

    mungkin diri hamba terlalu mentah bersoal tentang poligami. hanya mampu bertinta di laman sosial.
    wahai asyraf, sesungguhnya tidak salah berpoligami. tapi, jagalah hati wanita yang diutuskan kepada anda 2 tahun lepas. fikirkan jika diri anda jika berada di tempat dayana. agaknya anda rela x dimadukan? :)

    (0)
    • DEKNO says:

      klu serap pnh ckp kat media yg dia kenal c sakitnah tu sblm kawen ngn bini dier..baik jgn kawen tym tu kalo ko mmg suker ngn sakitnah tu..kesian dayana..org lain kwen bpuluh taun pun x buat bini dier camtu..yg ko ni bru 2 taun kwen..klu nk kwen dua jgak tu agk2 la mta kbnaran ngn bini dlu..bru ati bini x ancur mcm ni..

      (0)
  20. fiza says:

    mcm2 cara utk dapatkan anak. cuba pasanga tu kena sabar,ikhtiar,mencuba dan usaha.jumpa doktor pakar sakit puan. buat IUI atau IVF. dan paling bagus ambik anak angkat dan menyusu bayi tu.insyallah…dapat rezeki anak utk kita.mcm kawan saya dah 7 tahun kawin, dia n suami ambik anak angkat.setelah menjaga baby tu x smp setahun kawan saya pun mengandung dan alhamdulillah skrg diaorg ada dua anak perempuan.kadang2 ALLAH menguji kita krn ALLAH syg kan kita.tapi insyallah ALLAH akn beri rezeki tu dgn tidak disangka2.

    (0)
  21. simpati says:

    Simpati dengan Dayana, Banyak2kn bersabar..ujianNYA untuk mu.. Sedih dengan Sakinah yg x langsung memahami hati sesama wanita … Untuk Ashraf, Jika alasannya Zuriat .. br 2 tahun kot..rezeki ditgnNYA .. berdoalah.. P/S: Akk aku 7 thn kot kawen br dapat zuriat ..Berkat doa dan kesabaran.. apepon .. Peace…

    (0)
  22. tumpang sedih says:

    sedih…bersabarlah insan2 yang diuji…perkara telah terjadi, jangan disesali…pasti ada 1001 hikmah disebaliknya…kepada insan y menzalimi, tak perlu kita hukumi dia, kerana hukuman Allah itu pasti dan hukuman itu lebih dahsyat…teruskan berdoa agar Allah memberi kekuatan dan ketenangan…

    (0)
  23. Zara Ayeisya says:

    kesian dekat diyana tuu kene madu

    (0)
  24. merpati putih says:

    alahai..memangla lelaki ada hak utk berkahwin lbih dr 1 tp tgkla keadaan n masa tu..kalo xdpt anak yg br 2 tahun kahwen itu semua bkn alasan utk berkahwin lain..atleast bgla isteri petama tu rasa bahagia berumah tangga n cubala usaha dulu dgn byk cara..kan zaman skang dh moden byk cr lg bkn dgn cara berkahwen lain..lg 1 kita xpasti bila berkahwin lain tu Allah akan kurniakan ank kt kita..tu semua ketentuannyer..kene byk sabar Dayana ..jika anda masih sygkan suami anda..

    (0)
  25. aduhai says:

    zaman moden cam ni mcm2 ada perubatan utk pasangan utk dpt ka zuriat. Sebenarnya mamat ni mmg dah ada afair dgn perempuan tu bekas kekasih konon . Tu pasal walau apa cara pun mesti nak kahwin dgn perempuan tu . Mmg lah Si lelaki berhak kahwin lebih dari 1 tapi tengok lah cara dia melaksanakannya . Diyana kalau bleh tuntut je ..C…I WALAUPUN sakit sbb awak muda lagi dan berpelajaran . Jadi buat apa nak meratap kesedihan pada mamat yg tak sedar d untung ini .

    (0)
  26. watie says:

    kalo kita kembali kejalan Allah insyaalah masaalah menjadi ringan…sabarlah…

    (0)
  27. maybe dia gersang bini asyik oncall malam2…

    (0)
  28. anonymous says:

    Hujung pangkal cerita kita pon x tahu.. Cuma dengar khabarnya disebabkan oleh si isteri tidak dapat beri zuriat.. Semua tu kan rezki Allah.. Kecewa dgn Asyraf Muslim.. Sanggup mencemarkan nama baik yg ada pada nama dia sndiri.. Kalau pun mahukan poligami, buatlah secara elok.. Atau we put is as gemtleman way.. mudah2an Asyraf dan isteri pertmanya mampu selesaianmenyelesaikan masalah ini dengan aman..

    (0)
  29. asrapnapsukuda says:

    NAFSU KUDA LA ASRAP NI… sakinah ni akan terima balasannya satu masa nanti.

    (0)
  30. nana says:

    kesian dayana.nasib badan dapat macam si asraf tu.muka dayana pun dah menunjukkan dia penuh kesengsaraan.sakinah berbahagialah kamu diatas kesengsaraan orang

    (0)
  31. Bidadari says:

    Sabarlah Dayana. Mungkin ada hikmah di sebalik kejadian. Ashraff pun satu, kot ya pun nak poligami, buat la ikut saluran yang betul. Tengok Dayana ni walaupun Ashraff buat macam ni tapi dia setia dengan suami dia. Masih lagi tinggal di rumah Ashraff, lepas perbicaraan pun keluar dengan berpegangan tangan. Kalau orang lain rasa takda buat macam tu..

    (0)
  32. sayangku dayana says:

    Doa org yg teraniaya itu selalunya makbul. Suami yg baik akan menyayangi dan melindungi isteri. Suami yg burok perangai…hah…camnilah..tau kencing bini je…kawin sorok2…esok dah tua kenang lah semula perangai masing2…

    (0)
  33. sakinah juga says:

    Aku berharap Ashraf kahwin satu lagi..biar padan muka SAKINAH TU..Macam isteri saleh yaakoh. yang pertama sekarang ni sebenarnya isteri kedua. Isteri yang asal pertama minta cerai bila dimadukan. Jadi bila salleh yaakob kawin satu lagi, dia terpaksa reda sebab dia pun ambil suami orang. Aku doakan ASHRAH kahwin dua atau tiga lagi..i FOLLLOW>>>

    (0)
  34. lya daniella says:

    kenapa mesti kahwin secara rahsia…apa nk takut klu rasa diri tu betul…respect kat dayana, sangat tabah..msih boleh bsabar ngan penipuan suami..

    (0)
  35. lya daniella says:

    ashraf buat muka selamba ja mcm x buat salah…mmglh bpimpin tgn kluar dr mahkamah..sja tunjuk baik sb dia dh tau rmai wartawan n jurugambar tgu kat luar…..tp kesian tgk muka dayana yg sayu n sugul di sebalik senyuman…

    (0)
  36. hambaAllh says:

    Wahai Asyraf, adakah kamu yakin DAYANA tu mandul?.Adakah kamu yakin SAKINAH boleh memberikan kamu zuriat? Adakah kamu yakin kamu tu berupaya memberi zuriat?..jangan jadikan alasan ini untuk berpoligami sedangkan nafsu kamu tu yang membuak-buak…aku sudah hilang respect pada kamu..mohon maaf

    (0)
  37. fakedayana says:

    Gua nk kongkang je laki gini. Harap je name muslim yg pompan tu pun same laki org pun nk Sebat .tak de otak . Lagi mau cakap pasal jodoh.pigidahhhh buat malu kaum jahh

    (0)
  38. su89 says:

    bru 2 thn mencuba dah jadikan zuriat alasan. saudara saya 8 tahun kahwin pun masih tak mengalah lagi sebab mungkin belum rezeki. pendapat saya, cara ashraf kahwin kali kedua ni dah lukakan hati banyak pihak.

    (0)
  39. yaya says:

    Bru ja 2 tahun. Lain la 20 tahun. Aish. Lelaki hanya alasan semata mata. lepas 2 tahun kalau sakinah blum lg mgandung. Kawin lg 1. Wah. Senang nya hidupnya.

    (0)
  40. Umi says:

    Sedihnya baca nukilan dayana tu..hmm dayana kuatkan semangat saya tahu anda kuat..moga2 dpat zuriat cepat2 bolehlah ubat sikit kesedihan kak dayana..to ashraf,lain kali nak kawin len,bincanglah dulu dgn kak dayana and keluarga,ni tak buat decision terburu2..tengok,, dayana dengan sakinah yang terseksa..bukan kau!! Sakinah kena kutuk, dayana kena tipu dengan kau..xkesian ke kat bini kau ha??ee,sabar jelah dgn orang macam ni

    (0)
  41. sian dayana says:

    membe aku kawan ngn si Dr Dayana ni..she’s just a H.O di HKL,blum abes lg..confirm2 la life sgt busy dgn kerja yg x menentu plus with on call x tentu masa..kadang2 weekend,mlm buta pon keje…ashraf,awak patut paham bidang kerja isteri awk..die sgt penat dan stress dgn kerjayanye,sudah tentu la agk sukar utk mendapatkan zuriat…cuba bwk bersabar,pegi bercuti same,cuti rehat lam sikit ke,tentu dayana relax dan anda bisa mendapat zuriat pabila hatinya tenang,badannya sihat dan mindanye aman…dah nak bini doktor,trima la die seadanye…skrg sure dayana ni tertekan ble g keje,patient and visitor plus colleagues sure akn serang die dgn pelbagai persoalan…ashraf,anda hanya menambah beban di kpala dayana..

    (0)
    • KalauLaKan says:

      alasan je keje busy. doktor pon ada je cuti kan. kalau mamat ni betul2 nak usaha bole je try…ni sebab nak rasa yg lain laa…cepat pancut kot tu sbb dayana pon mcm malas nak layan hahaha *speku

      (0)
  42. gadis desa says:

    Bersabarlah Dayana mungkin ini ujian dari Allah mungkin satu hari nanti Dayana boleh memberikan zuriat buat Ashraf, berusaha menyayangi Ashraf walaupun hatimu terluka kerana orang yang teraniaya pasti ada hikmahnya, saya respect dengan Ady Putra tidak menduakan isterinya dan menerima anak angkat sebagai pengikat kasih sayang antara mereka.

    (0)
  43. laki-laki says:

    besela….orang ada rupa, ada nama, nampak alim, hensem….sumer tu pemikat n pencair ati pompuan terutama gadis2….. kalo ada pakej sebegitu kna la sedia utk tanggung risiko…. nasib aku tak ensem…. x risau dipikat n my wife tak perlu risau suamimu ini diambil orang….hehehehehhehe

    (0)
  44. lisa says:

    asyraf tu hansem sangat .. dayana tu wanita biasa seadanya..

    kalau nak kawin lagi satu, cari laa yg comel & cantik aka sama padan ..

    Sakinah tu hidung kembang setaman .. tua pula tuu ..

    (0)
    • laki-laki says:

      betul tu..tp kalo Sakinah tu dh memang terpikat dengan si Ashraf,, haaaa nak kata apa..

      (0)
      • kak jah says:

        x hensem la mamat poyo nih!!geli je aku tgk muke jambu je bkn muke jantan pon len la husband irma hasmi hensem berduet alim ckup sume die ni dah r x getle pgi thailand ade telo nk mengaku ngn bini xde telo pe cer…??

        (0)
  45. budak skola says:

    wan sakinah ni budak skolah aku dl..xsngka dia snggop bt mcm ni pd dayana..kalaula ustz ustzh tau..msti malu..skolah agama..ptut base anda kuat..emm tp kita xtau cerita sbnr..xbole mnghukum sebelah pihak..

    (0)
  46. PTM says:

    nak zuriat?itu hanya alasan je..untuk dibawa ke court untuk berpoligami…kalau tak..apa lak alasan nak bagi.lain-lain dayana perfect…
    kawin kat thailand..sebb rasanya mungkin takut keputusan mahkamah tak membenarkan sebb alasan tak kukuh coz baru 2 thn…maybe mahkamah nak lak bukti2 dia berubat..so kawinlah dulu kat thailand…dah kawin apa lg leh buat…terpaksa je lah terima…
    ini hanya pendapat…sebetulnya hanya dia dan tuhan je tau..

    (0)
  47. PTM says:

    tak pun asyraf kena calitan minyak pengasih…siapa tahu…biasanya org yang berjinak2 untuk ke arah agama lebih banyak dugaannya…
    ntahlah…tuhan sahaja mengetahui

    (0)
  48. aduhai says:

    Yg berpegang tgn keluar MAHKAHMAH itu gambar masa Ashraf mohon Poligami . Kalau lulus baru dia bleh kahwin. Tapi mamat ni gelojoh dan terus kahwin senyap sdangkan permohonan belum dproses.

    (0)
  49. aduka says:

    …..kenapalah soal zuriat yang menjadi pertikaian….itu semua telah ditentukan Allah….baru 2 tahun kahwin dah tak sabar dengan dugaan tidak dikurniakan anak..kita kena banyak bersabar sebagaimana kita pinta pesakit-pesakit yang datang berubat dengan kita untuk bersabar….dimana letaknya pendirian kita dengan ujian Allah? fikir-fikirkan lah….

    (0)
  50. aduka says:

    …..mengapa perlu letakkan kesalahan pada Dayana….sebagai Islam kita kena berusaha dan terus berusaha….. putus asa adalah merupakan kebencian Allah pada hambaNya…. Harap Dayana tabah hadapi ujian dan dugaan ini…. ingat Dayana tiap dugaan telah ditentukan olehNya….dan Allah maha mengetahui kemampuan kita untuk menerima dugaanNya….kecewa, benci, hampa, marah adalah hak kita……tapi Rahmat adalah milik Allah…..kuatkan semangat dan ingat apa yang ada pada kita semuanya milik Allah dan kita sebagai hambaNya hanya dipinjamkan buat seketika….

    (0)
  51. norlida says:

    ahli syurga dah x kisah payung emas ke tak berpayung ke sb dlm syurga penghuninya zikrullah je.

    (0)
  52. norlida says:

    @PTM Betultu. Dah kwen apa lg boleh buat. Samada depa x tahan dah nanti jd maksiat plak atau memudahkan dayana dan kluarganya…. Tup tup dah setel.

    (0)
  53. Rasyiqah Sadali says:

    Berpoligami tu tak salah. Tak dosa pun. Tapi yang salah tu bila menipu. Faham? Perlu ke nak menipu?

    (0)
    • sue says:

      sbb x dpt kebenaran.. krn tue perlu menipu.. mmg x salah kwin 1 lg,sbb fkr mcm tue blh kwin 1 lg.. x fkr panjang mcm mne perasaan isteri… pastu beri alasan xde ank,sbb nk tunjuk kelemahan isteri dan menutup kegatalan diri tue!!! x gitu en asraf!

      (0)
  54. norlida says:

    @sian dayana Betulsgt2 dia btmbh stress d ofis, mhadap patient, visitors yg sume dah tau cite. Ni pun x dpt tenangkan bini, esok lusa dgn tmbhan bini mcmana tu?

    (0)
  55. akuanakmelaka says:

    dah nama anak aku plak glamer, sakinah dgn asyraf..kebetolan..mana tahu nak jadi glamerrrr

    (0)
  56. Mia says:

    Bg aq lh senang je,ko tu sakinah..mulo2 seronok le.Tapi Allah Maha Adil,klu laki ko leh kwin ngan ko,brmakna dia leh tmbh no 3 dan 4(hensem la katakan).Haaaa…mse tu ekau rsa cmne c liyana rsa,pas tu ko sdiakan sajak tuk laki ko ye.

    (0)
  57. Mia says:

    sori…silap tulis nama.pembetulan DAYANA

    (0)
  58. nkd says:

    Sori to say la..nikah x smpai lg 2 tahun tak silap..30 ogos 2011..ni bru 20 julai 2013…
    Penah tjmpa ngn dayana..raut wajah pon mmg jelas nampak penuh kelembutan dan keibuaan..tp msh ada lg lelaki tgamak wt cmtu..xtau la apa yg dia nak..gunakan alasan anak..hampeh..nikah x smpai 2 thun lg..kwn sy nikah 7 thun bru nk dpt anak laki xde sibuk nk nikah lain pon…yg org ke3 tu pon xde reti nk pk ke perasaan dayana cmne..awk tu pmpuan mcm dayana jugak..xde hati perut ke…tp tgok ke muka pon mmg dh nmpk gedik..klu x gedik xkn la smpai snggup pegi nikah kt thailand. . Dah tdesak sgt ke smpai snggup p nikah kt sana..mmg nmpk tdesak sgt nk nikah ngn laki org mcm xde bujang kt dlm dunia ni..ingat la. Kacau umh tangga org hdup xkn berkat..ingat bahagia ke dok kacau umh tangga org cmtu..

    (0)
  59. anuar says:

    moga berbahagia, tabah hadapi rintangan mendatang, dilimpahkan rezeki, kasih sayang dan dipermudahkan segala urusan…

    (0)
  60. cikpanda says:

    pakcik saya dah dekat 20 tahun tiada anak. itu bukan alasan. kalau betul mahu, buat cara yang proper. Poligami untuk membela wanita yang tertindas atau yang selalu difitnah. Nabi pun berpoligami sebab arahan Allah, dan untuk bela nasib wanita yang jadi balu dan janda. sorang ja isteri Nabi yang dara. Allah memang Maha Adil.

    (0)
  61. mama aira says:

    btl….btl…btl,
    cyan kt dayana,ape kan daya,kite nie prmpuan,nk x nk kne la tima ape je ktentuan yg dah tertulis utk kite…..sedih mmg la,xde spe pn yg nk hdp bkongsi ksh….

    (0)
  62. Mr Bee says:

    Kata perawat. Apsal x buat ruqyah atau air jampi bagi bini? Hehehe

    Dah lama kot Ashraf memgidam Wan Sakinah tu. Dayana ni hanya batu loncatan utk harta dan hidup senang je.

    (0)
  63. sue says:

    kahwin kt thailand nie org yg x fkr panjang.. ikut kte ht dan nafsu.. kebykkn yg khwin kt thailand mesti dpt b’masalah.. asraf,awk rs keputusan bijak ke?? sblm nie nafi sgt dlm galaksi. dlm harian metro pn sm. siap ckp org fitnah la.. semoga tuhan m’bls la… tup,tup… asraf muslim nie jenis ckp x serupa bikin jgk! sama kebykkn artis! kecian dayana.. wan sakinah tue, sanggup tue kwin tanpa restu.. kwin kt thailand plak! murahnye harga diri sorg pompuan….

    (0)
  64. sue says:

    alasan xde anak,shj nk cr silap dayana.. sy kwin thn 2011 jgk! msh blm ade ank.. alhamdulilah.. suami msh setia m’yayangi.. dayana,klu asraf sygkn awk sgt,die x bt la mcm nie.. dlm ht dh ade rs bosan r tue.. awk ade kerjaya yg baik,ade rupa, xperlu setia pd org mcm nie.. asraf nie perasan sgt die hensem kot!tue bt perangai..

    (0)
  65. Pelangi says:

    Bila mula2 dgr desas desus ini, mcm tak percaya tp takla terkejut mana. Kesian sgt la bagi pihak Dayana dan keluarga. Ashraf dan sakinah nih mmg secocok, sbb muka diorang akan2 iaitu dua2 muka tak setia, mementingkan diri sendiri dan masih igt dunia ini nak berseronok je. Eloklah mereka berkahwin. InsyaAllah kurang maksiat kat Malaysia nih. Dayana, saya doakan awak jumpa/ digantikan dengan orang yang JAUH LEBIH sempurna dan baik dari suami awak skrg yg penuh kekurangan dalamannya wlpun luarannya nampak sempurna. Moga tabah dan banyak bersabar ye Dayana dan sekeluarga Hj Lokman. Sesungguhnya, antara doa2 yg tiada hijab adalah doa yg dizalimi dan org yg berpuasa. Bagi sakinah pula, saya harap hg bahagia bina masjid awak atas keruntuhan masjid saudara sesama Islam.

    (0)
  66. minahleter says:

    Nk tnye si seraf dia confirm ke yg dayana x leh bg dia anak!!!!! tah2 dia yg mandul.br padan muka dia….nama je islamik tp perangai mcm retis laen. Molek dh dia nikah dgn kinah sama2 jahat…yg laki penipu yg pompuan plak perampas dgn laki org pun kacau…

    (0)
  67. sopia says:

    tak salah nak kahwin lain,jika mampu,tapi cara si serap ni tak betul..dia terang terang menipu,buat niaya pada dayana dan keluarganya,kalau laki begini boleh buat pd dayana dia pun boleh buat pada si sakinah nanti..tambah dayana telah dianiya,so tak selamat hidup serap sakinah nanti…tak palah sama sama lah kita doakan yg baik baik…

    (0)
  68. Hamba Allah says:

    Dah ramai dah yang doakan baik2 utk dayana..amin..moga diperbanyakkan pahalanya sesuai dgn kesabarannya menghadapi semua ini..utk ashraf dan sakinah i have no more words to say sbb dah bnyk sgt kutukan dan cemuhan terhadap mereka berdua..rata2 ramai yang doakan tak baik kpd mereka berdua ni..Allah maha adil.

    (0)
  69. ustaz azhar says:

    sb konek asraf ni power sgt kot. dayana x mampu nk lyn laki dia. sb tu asraf kawen lain. xpun sb asraf nak pancot kat muka, tp dayana x bg. makan ati la asraf. tu sb dia kawen ngan kinah tu.. haha

    (0)
  70. nonanonet says:

    aku kenal kt dayana tu… punyalah baik dan bsopan-santun. Sabar je dik. Pasti ada hikmah yg tsmbunyi

    (0)
  71. nadeyah88 says:

    Ni bukan mslh xde zuriat tp gatal.dayana dh psn klu blh elak,elak.tp si ashraf n sakinah ni mmg da gatal sgt smpi xblh tngu kputusan mhkmh….allahurobbi…cerap3

    (0)
  72. Kamaruddin Abd Aziz says:

    Udahlah tu, biarlah depa selesaikan masalah rumahtangga. Memanglah kecewa, tetapi Insya Allah boleh terlubat luka tersebut. Semoga rumah tangga mereka kembali pulih, dan mendapat keberkatan Allah swt. Doakanlah kebaikan mereka bertiga, dan semoga mendapat penyelesaian terbaik…

    (0)
  73. mieychan says:

    nie la mentality org melayu. pandang poligami macam buat benda jahat..ikut dia la nak kawin berapa pon da die mampu… sepatotnya doakan mreka bahagia,nie tidak…ish2

    (0)
    • toriyaki says:

      bukan mentality, ni perkongsian pendapat.. ske ati la luahkn dgn perasaan marah or sedih,yg pnting jgn di maki hina.. mieychan nk tunjuk baguuuss sgt ke??

      (0)
    • pelangi says:

      Bila budak kanyak sokong berpoligami, jadi macam ini la. Sangat naif pastu kata ini mentality orang melayu. Ye la, melayu apa? melayu yg boleh berfikir kut ye? Poligami tu boleh bagi orang yang mampu adil. Dan semmgnya takda orang pun yg mampu adil. Haish. Guna otak lerrr. Mak yang beranak dua anak pun tak mampu bahagi kasih sayang sama rata hokeyyy. Nih lagi jantan yang bercita2 mahu adil macam Nabi S.A.W. Mmg takkan boleh adilnya. Mampu tu kemampuan zahir dan batin adik ooiiii. Dan kemampuan dari batin bukan setakat yg cerita atas katil ye adik2 sgt naif, kemampuan batin itu juga merangkumi beri si isteri itu rasa gembira dan tenang di hati ye. Macam si serap dan ramai lelaki di luar yg bercita2 payung emas ini, kalau dh buat perangai camnih, awak isteri2 mereka rasa gembira dan tenang tak? Berapa lama ekkk sebelum luka dia terubat yekk? Hahah, jawab la si suami tu kat akhirat tu nanti. Poligami sejak nabi ini tujuan untuk memartabatkan kaum perempuan ye, bukan untuk suka hati kecil terdetik, oh, aku nk kawin lagi dan mampu, oleh itu lantak la, bini aku itu. Ini baru fikiran melayu totok ye. Fikir habis ye sebelum comment, tambah lagi kalau awak masih mentah dan tengok sin chan.

      (0)
  74. toriyaki says:

    alasan pertama: 2 tahun kahwin tak de zuriat, da pasang niat nk kahwin lain.. (orang lain smpai 10 thn xdpt ank,msh blh bsabar)

    alasan kedua: wlupun ade ank 5 6 org, masih tetap nk kahwin lagi..

    jawapan: lelaki sebenarnye tak ade alasan yang kukuh untuk berpoligami..

    (0)
  75. toriyaki says:

    bkn pandang poligami mcm buat bende jahat..tapi tiru la poligami Rasulullah S.A.W.berpoligami utk membantu wanita2 yg susah,, bukan utk kepentingan sdri..

    (0)
  76. amy says:

    wanita muslim yg dihormati

    hati2 bicara ttg poligami

    Allah SWT membenarkan lelaki berkahwin 4

    jgn kerana lemah kawalan emosi anda tergelincir semasa di titian sirotol mustakim

    (0)
  77. amy says:

    toriyaki yg ku sayangi

    Membantu wanita2 yg susah yg bagaimana anda maksudkan…..

    apakah anda ada penilaian sendiri berkenaan wanita yg susah…..

    wanita yg susah itu luas maksudnya….

    sebahagiannya berkaitan juga dgn kehendak biologi

    (0)
  78. BAHAGIAMU DERITAKU . KUATKAH IMAN ASYRAF MUSLIM ? SEMUA DAH TAHUUU !

    (0)
  79. ena says:

    “Siapa yang memiliki dua istri, namun dia hanya mementingkan salah satunya, maka dia akan datang pada hari kiamat, sementara salah satu sisi badannya condong.” (HR. Ahmad, An-Nasai, Ibn Majah, dan dishahihkan al-Albani)

    (0)
  80. mashitah says:

    Jgn menghukum lebih2 sgt…..diorang xpe pe..pengomen yg lelebeh…sajak tu pun bkn datang dari dayana…dh dimaklumkan pun……ingat….Allah datangkan ujian dlm brmcm2 cara…..jgn sampai yg menghina..mengeji bagai…satu hari nnti ALlah jentik hati kita buat perkara yg sama dengan apa yg kita protes sgt tu……doakan saja semuanya baik ….

    (0)
  81. mashitah says:

    Jgn menghukum lebih2 sgt…..diorang xpe pe..pengomen yg lelebeh…sajak tu pun bkn datang dari dayana…dh dimaklumkan pun……ingat….Allah datangkan ujian dlm brmcm2 cara…..jgn sampai yg menghina..mengeji bagai…satu hari nnti ALlah jentik hati kita buat perkara yg sama dengan apa yg kita protes sgt tu……doakan saja semuanya baik ….

    (0)
  82. alketambola says:

    benci poligami, kalau anda memang membenci poligami bermakna anda membenci ketentuan Allah. Sepatutnya apa yang dibenci apabila orang berpoligami tapi tidak berlaku adil.
    Fikir2 lah sebelum kita bercakap, aqidah kita lebih penting dari komen sebarangan.

    (0)
  83. bobo says:

    Perghhh..ramai btol komen2 pedas dr golongan hawa…

    Semuanya sounds dissapointed…Mungkin sbb asyraf muslim x pilih korang eh?tu yang laser bukan main nak2 dalam bulan Ramadhon AlMubarak nih!hihiiii

    Ade jgak yg fikir kene share “tut”..kepala bana apekah??nampak sgt ko kawin sbb “tut” bkn sbb mencari Redha Allah s.w.t.

    Ape yang terabai nye isteri pertama dia?? bukan asyraf ceraikan atau biarkan bergantung x bertali pon kott… die tetap syg dan nak jaga isteri2 die..

    korang patutnye bersyukur suami korang pilih korang dulu sbgi isteri pertama sbb isteri pertamani dimuliakan dan disambut dalam keluarga…isteri seterusnya selalu di prejudice,nak kawin pakai cantik skitpon x bleh..kann die pompuan,fitrahla nak cantik2..

    Sekarangni siape yg tamak?lelaki yg tamakkan perempuan atau perempuan tamakkan lelaki??nak die punye sorang je..hummm…

    Ashrafkan ada pengetahuan agama yg baik berbanding laki2 yg lain,so baguslah die gunakan agamatu untuk dia bimbing isteri dia..

    Sbb hakikat matlamat perkahwinan itu adalah utk mencari SYURGA..bukan mencari sanjungan/kata2 baik dari manusia..

    Doalah yang baik2 dan Positiflah..

    (0)
  84. orgmalaysia says:

    I lg respek sama itu ustaz azhar dgn salleh yaakob..kawen xde sorok2 smpe lari nikah kt siam..nmpk sgt laki pengecut.berotak dan berakal lg ustaz azhar idrus n salleh yaakob..si asyraf tu xde telo lgsg mcm dorg ..hahah

    (0)
  85. tnggu2 la nkdapt zuriat pown..
    2 pown jdi isu..
    manusia2..

    (0)
  86. DEKNO says:

    Allah tidak menguji hambanya melebihi kemampuannya..tabah hati mu Noor Dayana..SYURGA ADA UTKMU..:)

    (0)