Giliran Jovian Mandagie 'Sound' Instafamous Didakwa Giat Ciplak Rekaan Jenama Popular - OHBULAN!

berita

Giliran Jovian Mandagie ‘Sound’ Instafamous Didakwa Giat Ciplak Rekaan Jenama Popular

June 13th, 2017 | by Wan | 12 comments
138.3K
reads
13.1K
shares
Isu & Kontroversi

Kurang dari 2 minggu lagi, umat Islam akan meraikan hari raya aidilfitri. Sekarang ini semua tengah sibuk shopping baju raya kan? Ada yang gemar shopping di butik-butik tersohor namun tak kurang juga ada yang berbelanja secara atas talian. Jimat masa dan tenaga.

Namun sejak sehari dua ini kecoh tentang seorang instamfamous yang didakwa meniru bulat-bulat beberapa rekaan jenama lain seperti Duckscarves, Minaz, Shawlpublika dan Leeyana Rahman. Ramai yang tak puas hati, lebih-lebih lagi pemilik jenama yang ditiru itu. Berhempas pulas orang siapkan rekaan sendiri, alih-alih dia ciplak!

Tidak terkecuali rekaan pereka fesyen terkenal Jovian Mandagie turut menjadi mangsa ciplak. Ini respon beliau.

Memalukan!

I am moved to make a lil comment here over an issue of a brand who copied our 2013 #LisaSurihaniForJovian piece. Obviously almost everything except their fits & workmanship are nothing like what Jovian makes. To be very honest, i am not that surprised because Jovian’s imitations have been in the Kenanga market since 4years ago, irresponsible parties have been religiously making copies over our hot selling items.

To us it is a shame for those who chose to wear imitation rather than the original one, but who have produced them and are taking advantage for their own profit are just unethical & cruel! My advise here, just stop bashing them, i think they have heard it enough, and it is really not the best thing to do during ramadhan. Just don’t buy them if you think you deserve the real thing.

Menurut Jovian, baju yang ditiru oleh jenama ini merupakan koleksinya pada tahun 2013 iaitu #LisaSurihaniForJovian. Tambah Jovian, tindakan meniru rekaan jenama orang lain ini sangat kejam dan tidak bermoral. Apa yang perlu anda lakukan ialah jangan beli baju tersebut. Sungguh memalukan!

Janganlah copy bulat-bulat!

My advise to fellow designers and business owners out there, there are thousands of inspirations for you to take on, and you have all the freedom to whom/any you want to refer to, but put a lil effort to improvise lah. Jangan ambik kertas tekap and copy bulat2 ?

To the brand owner, trust me I don’t mean to kill your business here, but i do hope you will get wiser in future.

So all Jovianistas, i heard you all. Thank you for reporting this to me, my action is just this. Cukup lah, I taknak sue sue naik court, rezeki i banyak lagi di luar sana insyaAllah. I know all of you will never buy anything that is not the real Jovian. Love you Jovianista ?

Sebagai seorang yang profesional, Jovian tidak akan ambil sebarang tindakan undang-undang namun berharap pemilik jenama tersebut sedar akan kesalahan yang dilakukan. Katanya lagi, janganlah copy bulat-bulat!

Kami pun pelik dengan jenama ini, kalau tak ada kemampuan untuk hasilkan baju sendiri janganlah tiru rekaan orang lain. Boleh dikatakan 99% hampir sama dengan rekaan baju orang lain.

Sumber : Jovian Mandagie

12 Comments

  1. Not your fan xo says:

    Burn asyalliee burn ~~~~

  2. e says:

    tak semua orang mampu beli yang ori. kalau jual target untuk orang kaya je, pun tak ngam juga. habis yang hidup sederhana ni nak suruh berkemban? yang hidup susah ni, nak suruh tutup badan pakai surat khabar? semua orang ada nafsu nak berhias. plus kita beli baju ikut kemampuan. sebab yang ciplak lebih murah, why nak berhabis duit beli yang ori. sampai masa, pakai kain kapan juga. takkan yang hidup berserdehana nak pakai bekas orang aja.

    • puteri kayangan indra sakti mak kau hijau says:

      nasib engkau la menciplak design org..yg aku heran, xkan la sedikit pon xdak idea nak design baju sendiri?sedikit pun xda ke???xkan sel-sel otak x berhubung?komon la

    • Lulu says:

      Agreed

    • Fidot says:

      Wahai E…Maksud Jovian ni jgn la tiru bulat2 rekaan org lain. Amboi senangnye otak xyah pk idea, terus tekap design org. Otak tu biarlah berkembang ckit. Ko paham x hak cipta tu ape? komen nmpk mcm budak x matured.

    • Jija says:

      Ciplak tak ciplak la bodo..mampu tak mampu la bodo…skrg ni cite dy…dy da tiru design orang tu bulat2,kalau kau jadi orang tu ape kau rse ??? Tak kena batang hidung sendiri bolehlah kau cakap macam2.Orang tu sendiri cakap jangan la tiru bulat2 kau faham ke tidak…nak cakap orang tu mcm ni mcm tu pk la dulu ape prasaan orang tu bodo,jangan main hembos je …kalau pkiran kau 24jam nak yang ciplak je nak yang murah je sampai bila2 pun kau takkan berusaha untuk lebih maju..bila orang lain pakai barang mahal2 kau sibok jugak nak tengok,dyeorang pakai mahal2 sebab dyeorg mampu dyeorg berusaha…tapi kau??? ?

  3. Joji says:

    Memang la pereka asal x nk ambik tindakan undag2 sbb memang takkan menang pun. Dlm industri fesyen, diorang pun tau design baju la plg susah nk dikawal hakcipta nya. Apa yg dia boleh buat, redha je lah. Tgk la tiap kali ada international fashion week (paris ke new york ke) x lama lepas tu design tu sure akan di’ciplak’ oleh fashion house yg lain. Kalau x caya ce tgk cite Devils Wear Prada.