Hijabster : Sebalik Hijab - OHBULAN!

berita

Hijabster : Sebalik Hijab

May 10th, 2012 | by Ai | 31 comments
Hijabster

Sering kali kita dengar soalan dilemparkan pada wanita muslim “Kenapa harus pakai tudung”? Tetapi masih ada yang ragu-ragu dan tidak dapat menjelaskan apa maksudnya. Akan tetapi kita haruslah ketahui yang maksud bertudung terdapat di dalam pelbagai aspek.

                                               

Dalam islam wanita muslim diharuskan berhijab kerana ia adalah sebahagian dari aurat wanita. Islam menuntut agar wanita muslim berhijab untuk mengelak kan timbulnya perkara maksiat dan dosa. Berhijab melambangkan ketulenan serta maruah diri seseorang wanita muslim. Perlu kita ketahui yang mana di dalam islam menyatakan wanita itu dihargai kerana iman dan ilmu nya dan bukan lah berdasarkan populariti dan gaya seksinya.

                     

Dari aspek kebersihan pula, ada sesetengah profesion seperti pekerja di outlet makanan dan jururawat dimestikan untuk menutup kepala dengan hijab. Dari situ kita boleh memperlihatkan bahawa hijab bukan sekadar untuk menutup aurat sahaja malah juga ia untuk kebersihan.

Bukan sekadar dijadikan gaya sahaja tetapi bertudung boleh menyekat dari terkena pancaran matahari berbahaya juga. Kulit akan terselamat dari pancaran matahari tersebut dan tanpa disedari ia boleh menyebabkan kulit kita berada dalam keadaan sihat. Hijab bukanlah cuma helaian kain yg boleh menutup kepala sahaja sebaliknya ia melambangkan tingkah laku, cara pemikiran, iman dan pendirian seseorang wanita muslim tersebut.

31 Comments

    • Pondan Sepi says:

      Betul3… jangan nak pakai turban2 APRIKA sangat lah! mcm sape tu? opss!
      and jgn nk berjuntai2 sangat jambul tu..mcm sape tu? opsss!

      (0)
  1. sarah says:

    Ni baru cara yang betul tutup aurat…

    (0)
    • forever21 says:

      iI like, i like, ada info yang baik untuk wanita yang mengaku islam walaupun ni blog hiburan. Tetap berhibur sambil dpt ilmu. Boleh cerita pasal fesyen baju pulak lepas ni

      (0)
  2. D says:

    LIKE.. good info!

    (0)
  3. adam ahmad says:

    terbaikkk… :)

    (0)
  4. 36D Club President says:

    Small chest can lahhh..big chest how to cover????! Don’t be selfish, if you have big chest share with others…those with small chest can cover lah bcoz nothing much to see and feel! All big chested ladies out there, wear tudung as you may but wear tight hugging shirt..show off what you have and those don’t! Big chest have more fun….pity those small chest ladies!! Opss ladies ke??

    (0)
    • Ein says:

      36D Club President = Dumb@bimbo?

      (0)
    • forever21 says:

      you are stupid ding dong

      (0)
    • Fruit Watcher says:

      We strongly support your statement…WE LIKEEE!! To those with big chest, more eyes r looking at u..u look awesome ladies!!! But to those with little2 one, don’t be such a Loser! Ein and Forever21, if u don’t have it, go get help and grow some….whether u like it or not, in reality, men alway dream, like and go for the big one!

      (0)
    • lulu laser says:

      36D Club President & Fruit Watcher.. ayat korang ni mcm betina sanggap batang.. atau korang ni sebenarnya jantan yg menyamar jadi betina?

      Both of u can jump off into hell for all i care.. and, you can also drag all those who are so keen to show off their assets to the world with you as well.. World will be a much better place without ppl like u..

      (0)
    • SOKONG HIJAB says:

      36D Club President & Fruit Watcher,

      ya lor…. you’ve maybe got the BIG B… but can you sure with the BIG B that you have boleh pastikan jantan yg suka BIG B uol tak cari lain n tak enjoy org lain pyer LOL…. dah tua nti lg cepat nmpk kendur kecut dari LIL’B….

      good luck kumpul dana utk hari tua nti yer …

      such a stupid ass brain ever!

      (0)
      • Free Thinker Club says:

        To SOKONG HIJAB..already confirmed have small breast, speaking English also like No School person! Do not know to speak and write English if want campur2, cakap melayu straight….don’t malu2 orang kampung . Whatever it is, we too like women with big breast. The bigger the better! The more they cover up the more it sooo obvious….

        (0)
        • LOL says:

          hahahaha… kesian org ppuan mcm ni.. the bigger the better….. cinta dan kasih syg sejati tak tgk big atau small…. klu besar jer lebih tapi tak menyenangkan buat apa……

          * ke u ni sebenarnya lelaki yg menyamar ppuan so boleh provoke org ppuan yg ada small B????

          (0)
          • Ustaz says:

            Byk kes2 cerai di Malaysia melibatkan pompuan2 berkopek kecik dari yg berkopek besar. Dan salah satu sebab utama yg kerap kenape suami2 yg memohon cerai atau mintak berpoligami memberi alasan isteri kurang menarik maka nafsu makin hari makin kurang nak melayan dan menjalankan tanggungjawab batin. DAN isteri muda atau baru kebanyakkannye berkopek besar atau lebih besar dari yg tua. Renung-renungkan lah…

            (0)
    • snsdstand says:

      36D club president:
      “Small chest can lahhh..big chest how to cover????”

      how to cover? pakai tudung cm ustazah kat skola agame la..tu pun xtau ke? bukan stakat chest., seluruh tubuh dapat cover…

      lu ni mmg bimbo ar~

      (0)
    • Pondan Sepi says:

      KALAU PAMELA ANDERSON CANE?

      (0)
      • Ustaz Juga says:

        Ayoooyoooo…ada ramai pompuan tetek kecik kat sini kahhhh..terasa hati?? Kcian! Memang betul lah statement orang lelaki suka pompuan tetek besar. Lagi tutup2 lagi orang lelaki suka dan bayang2kan saiz dan bentuknye. Mau cover2 macam ustazah sekolah kah??? Pernah pikir kah kenape golongan ustaz2 ramai kawen lebih dari satu dari orang biasa???? Walaupun mereka income tak banyak, tapi masih ramai ustaz2 kawen lebih…dan kebanyakkannye ustazah2 jadi bini muda..yg badan mereka cukup montok, tetek besar dari bini tua dan cukup bergetah, walau tutup2 mane sekali pun. Saya salah satunye…hehehe..

        (0)
  5. mewearinghijab says:

    sori..just nak bgtau pada OhBulan ye…wanita Islam bukan diharuskan…TETAPI DIWAJIBKAN berhijab, dalam Al-Quran telah dinyatakan terang-terangan…sebelum nak buat posting apa2…baca or buat kajian dulu yee…
    terima kasih

    (0)
  6. Logik says:

    Tolong la bogel kalau taknak tutup aurat…..sebab buang masa je kalau tak tutup aurat

    (0)