berita

“Kalau Orang Tengok, Macam Tiada Maruah” – Farah Lee Kongsi Proses Cerai & Usaha Selamatkan Rumahtangganya

July 4th, 2017 | by Hanis Aliaa | 29 comments
135.3K
reads
15.1K
shares
Kini Trending

Farah Lee nama yang tidak asing di sosial media. Bermula dengan blog, namanya makin dikenali apabila berkahwin dengan pengacara TV terkenal, Ally Iskandar pada tahun 2012. Mereka dikurniakan seorang cahaya mata yang comel bernama Maream. Namun, mahligai cinta yang dibina tidak kekal lama apabila mereka berpisah Ogos tahun lalu. Dan berita ini mengejutkan orang ramai.

Terbaru, Farah Lee memuatnaik status di laman Instagramnya. Status tersebut adalah perkongsian peribadi saat dia diceraikan bekas suami. Di mana Farah Lee merasakan dia tidak memberikan usaha yang terbaik untuk menyelamatkan rumahtangganya. Sampaikan kedua ibu bapa dia cakap kenapa nak terhegeh-hegeh lagi.

“Keputusan bercerai ni bukan kehendak aku.”

Tunjuk sedih selalu kang orang cakap tak moved on meroyan pulak, tunjuk happy side pulak ramai nak ikut dia ingat jadi janda ni best sangat kot ? Sharing ni agak personal tapi harapan semoga ia dapat buka mata mereka yang ada plan untuk bercerai, berfikir lagi.

Firstly keputusan bercerai ni bukan kehendak aku. Aku setuju diceraikan kerana menghormati kehendak pihak satu lagi. I believed he had done his best and that was his time to tawakkul so he decided to ceraikan. But for me, I masih rasa belum did my best jadi aku masih mahu pertahankan, tambahan kami ada Maream.

Jadi walau dah dilafazkan talak, dalam tempoh iddah aku masih mahu tinggal serumah (islam galakkan untuk talak rajie). Macam2 usaha. Kalau orang tengok, macam tiada maruah. Parents aku marah, kata mereka kenapa masih terhegeh.? Aku kata ini bukan kerana dia tapi kerana Allah. Sebab bukanlah dia perfect sangat sampai aku tak nak lepaskan ? Bukanlah aku rasa tak mampu cari ganti yang lebih hebat ? Tapi ia janji dengan Allah yang perlu aku tunaikan.

Perselisihan bagi aku biasa dalam rumahtangga. Kita berkorban, mereka juga. Ada benda yang kita tak suka pada mereka, begitu juga mereka. Tapi sebab kita dah berakad, sabar, jangan senang-senang nak leraikan. Marriage needs toleration, marriage needs sacrifices. Ni bukan bercinta, ni bukan bertunang, ni perkahwinan.

Jadi, sabar. Usaha. Berdoa, tahajjud, zikir. Buat baik dengan semua orang. Banyakkan sedekah. Ikhlaskan diri dengan pengorbanan yang diberi. Involve keluarga, pihak luar if terlibat dan bincang bersama. Hadir kaunseling. Jumpa ustaz, amalkan pendinding diri (mungkin berkaitan dengan makhlus halus). Kalau perlu, cuba duduk asing dahulu.

Since relationship takes two to tango, kalau pihak satu lagi bagi kerjasama, usaha di atas mungkin berjaya. Kalau tak, menjanda lah kita ? Tapi at least kita tahu kita dah berusaha, no regrets. Sampai tahap ni, kita akan senang redha. Sampai dah redha, kita akan bersyukur.

Jadi, selagi masih ada peluang, usahalah pertahankan. Mungkin tak bahagia sekarang, tapi berkat sabar dan ingin turuti suruhan Tuhan, bahagia akan tampil nanti. Kalau tak didunia, di Syurga pasti.

Love,
F. L. #FLwrites#ommabebel

Bertahan demi Maream

Betullah apa kata Farah Lee. Sebelum nak cerai tu fikir dalam-dalam. Sebab penceraian adalah sesuatu yang tidak disukai dalam agama. Selagi boleh diselamatkan, usahalah untuk selamatkan rumahtangga yang dibina.

Kredit : Farah Lee

29 Comments

  1. noona says:

    saya doakan yang baik baik untuk adik farah lee. juga untuk maream. moga bisness suksess. moga maream sentiasa sihat, berjaya dunia akhirat. dan moga ketemu yang lebih baik.

  2. kaki tabur says:

    dalam hal ni pihak satu lagi masalah???ahahaha..
    drama best ni…popcorn mane???tak sabar nak tunggu kenyataan pihak satu lagi..
    fuhhh cerita buat makcik2 pprt tak senang duduk…
    pop corn mana…

    • aa says:

      dia tak kata pihak 1 lagi yg bermasalah. siap dia kata “he had done his best” lagi.

    • FarahHani says:

      Tak yah nk popcorn sgt kisah rumahtangga org…ally ni kawin sbb mak dia suruh kawin dgn farah ni… tp tu laa kan klu kawin pakse gini le jd nya….bila dah jd menantu mak ally ni x suka pula pd farah ni… may bee faham2 sajalah mak mentua konpem x bekenan dgn peel si farah ni lepas kawin dgn ally… ally mmg ank mak so dia ceraikan farah… itu lah cerita dr dapur rumah belakang mak ally… sekian….

      • pemerhati says:

        @FarahHani awak jgn buat fitnah bukan2 towards mak ally. Kalau awak tersilap ckp pasal mereka, mcmana awak nk mtk maaf kt mereka? Tak betul sama sekali apa yg awak kata tu. Wallahua’lam.

  3. kak senah says:

    bini dh cukup lawa apa lagi lelaki mahu?

  4. anonimus says:

    cerita pihak perempuan mesti macam dia jelah paling suci. padahal masa bergaduh, mulut mereka la yang paling puaka. lelaki ni fikiran terkawal tetapi jangan sampai dicabar. aku yakin suaminya dicabar agar menceraikan.

    • yakinboleh says:

      betul tak semudah tu dia nak cerai isteri dia. bukan dia ada skandal pun.

    • Mkcik bedah says:

      Hahaha aku pcaya ni..tgk jela kt fb page krt ke melambak2 wanita xsedar slh sendri..sume slh lelaki..mana ada mnusia biasa xmlakukan salah..cume kne byk give n take laa dlm rumahtgga..aku ni laki pns baran tp lama2 kawen pndai dh handle..dlu die slalu naik tgn gak sbb ape bru aku sedar ms die marah ptot kte jd air,ni tak aku ni kuat menjawab dn melawan..yelaa hti panas kan..ble pkir blk byk silapnya dr kte jgk..skrg xpnh naik tgn lg baran pn kurang sbb klu die mrh aku bt2 lawak n mls nk layan..lme2 die pn jd cool man kahkahkah..lainlah klu dpt laki xguna pemalas kaki dadah ke kaki mabuk ke kaki pukul smpi ko parah ke..jgnla smpi dh kne pkul ko diam je tu bodo..klu laki dh teruk sgt tu lain cte knela brtindak bt report..selagi die act like normal man n mrh2 ke slh fhm ke tu biasela..udah2 la tu farah lee..xusah la bermadah2 doa diam2,bt hidup sndri..toksah cte2..act like normal person..ni ble bce ig ko manjanggg laaa psl frust bosann lerr..cbe cption tu pendek2..cthnya hri ni bg anak makan ke udahla..ni klu cption dh mcm karangan skola spm..

  5. bajet says:

    konon dah buat yang terbaik.but*h la..masak pun malas, jaga anak pun malas, suami pergi kerja perut kosong, sarapan pun takde, suami balik rumah, air minum pun tak bancuh, makan malam pun tak hidang. balik rumah pulak asyik membebel mengadu mende yg remeh temeh. minta tolong, merungut.

    • Anti jantan melayu baghal says:

      Hello..tu bukan keje perempuan/isteri ye bongok..ni la peel lelaki melayu…

    • Noname says:

      Ko duk satu rumah ngn dorang ke beb

    • Kuih Ketayap Ikan Terubuk Masin says:

      Dear Bang bajet, setakat derma ‘benih’ tapi expect macam2 dari wife, boleh jalan lah. Masing2 berkerjaya, boleh je hidup bertoleransi. Kalau wife tu unemployed/housewife sekali pun husband takda hak nak layan dia macam kuli/maid. Maid pun dapat gaji bang, ada maid yg demand nak cuti sehari dalam seminggu. Bila cakap macam ni, mula cakap pasal hantaran bayar mahal pulak. Maid pun first time nak hire kena bayar 15k kat agensi. Nak cari teman hidup/life partner ke khadam? Please stop being such a prick and irrelevant douche.

    • Aisyah says:

      Dear abg bajet… abg ni mmg bajet2 bagus ye… perempuan ni jd isteri bkn utk jd maid… utk dikasihi n disygi… buat keje sume tu ade lah ihsan isteri…. jgn ckp sume ppuan kene buat… hidup laki bini ni kene give and take…. jgn nak jaga perut sendiri n being selfish… perempuan ni kalau dia puas hati… biasa dia akan buat je sume yg suami dia perlukan…

    • Palapala says:

      Ko jgnlah berfikiran kolot mcm 1600 tahun yg lalu..skrg zaman berbeza..Kalo umah ,nursery n bil kene share x salah sama2 buat keje umah…pompuan skrg ramai yg dah boleh berdikari..hidop xperlu bergantung terutamnya yg berkerjaya..sebagai suami bersyukorlah si isteri sanggop sama2 pikol tanggjawab dan perbelanjaan keluarga…even zaman zaman rasul dulu pon setiap isteri beliau disediakan 2 hamba perempuan utk membantu mengurus rumah tangga.isteri cuma perlu menjaga anak2 serta suami je…tp ko plak nak pertikaikan pasal bini malas buat air bagai sedangkan kita tau farah ni pom bekerjaya…masing2 kene paham kelemahan n kekurangan masing2 lah

    • Hamba Allah bukan Hamba Lelaki says:

      Hahah yang ni serius kelakar! Bab poligami hebat berdebat! Rajin2 la dgr khutbah x dekat tv alhijrah, al kuliyah xpun kat masjid pasal tangungjawab bro! Yg kau ckp tu semua tugas suami! Suami bro! Bkn isteri! Ko ingat bni ko balaci? Xde istilah prmalas kalau dia xbuat pun! Kalau dia buat itu IHSAN isteri untuk suami. Tp yela sb adat lelaki dh lupe diri! Xtau yg tu tanggungjawab dia.khawin untuk saling melengkapi bkn nye jadi org gaji xberbayar kau!. ??? sblm ckp pakai otak bro! Isteri xwajib pun buat semua benda. Tp sb isteri itu nak cr redha Allah maka dia sama sama bertolak ansur! Tp biasa la lelaki dgn labu labu nya!???

    • zaza says:

      bg duit tak beli barang dapur….?
      ade tolong jaga anak?
      kalau perut suami kosong ..perut isteri kosong tak?
      tak mengadu gan suami nak mengadu gan pakwe ke?

    • aku taknak komen pape, selalu jugak tengok orang pompuan acah2 dia je bagus dan baik sume sudut,haha.. tapi dalam stuasi ni aku sebagai lelaki budiman yang kacak bergaya dan romantis nak pesan,xperlu la kita buat tuduhan melulu..

      lelaki pon ada jugak dari kalangan member2 aku..nampak baik dan cool.dan nampak sangat matang rupanya kaki pukul pompuan, baran dgn bini.. msalah dalaman mungkin kita tak tahu. so kesimpulannya jaga hubungan masing2 sudah.tak yah nak korek dalam sangat nak tahu masalah hubungan orang lain

  6. anon says:

    Farah ni kene kurang kegedikan sikit, baru suami blh terima balek.. ….relax sikit. Jgn terlebih mengada2 sb kalau tengok muka dia ni mcm baiklah kalau org tak kenal dia. Pd hal tak pun….sb tulah kene cerai.

  7. zamree says:

    Farah oiii..kawin dgn aku jer la..dptla aku pahala mengurangkan statistik jumlah ibu tunggal…tgk aku ngan bini aku skrang…kahwin xde masalah pun..anak 2 comel hensem lagi…hahaha

  8. Nina says:

    Masalahnya kitorang yang kerja dalam bidang hiburan Malaysia ni tau Ally Iskandar adalah gay. GAY tau tak. Itu sebabnya dia lambat kahwin dengan kau dulu. Dia kawin dulu sebab nak anak, nak berubah tapi tak berjaya, nak bersembunyi daripada orientasi seksual dia. Tolonglah faham Farah. Kau tu muda lagi berhak dapat lelaki yang lagi bagus.