Kami Bantu Rawat, Dia Panggil 'Bangang' - Respon Doktor Bila Dimaki Guna Bahasa Perubatan - OHBULAN!

berita

Kami Bantu Rawat, Dia Panggil ‘Bangang’ – Respon Doktor Bila Dimaki Guna Bahasa Perubatan

September 22nd, 2016 | by alyas | 8 comments
8.1K
reads
1.4K
shares
Kini Trending

doc2-1

Menjawat jawatan profesional macam doktor ni bukan mudah. Setiap perkara harus dilalui dengan tabah, dan menuntut pengorbanan yang besar. Kerja tak ikut office hour, kebanyakannya guna syif. Belum lagi kisah pesakit yang bermacam ragam, yang jenis tak sabar dan sebagainya.

Apapun, bidang kedoktoran ni lah yang banyak bantu dan beri rawatan kepada kesakitan kita.┬áKali ni kami share posting pasal doktor yang digelar ‘bangang’ oleh anak pesakit. Apa yang terjadi sebenarnya? Baca dan nilaikan sendiri.

Tak semua benda boleh diterjemahkan

screen-shot-2016-09-22-at-4-16-12-pm

Garam ganti makna Pottasium tak tepat

screen-shot-2016-09-22-at-4-16-33-pm

Post asal dari anak pesakit

doc1

Sumber: FB Abdul Rahman Abdul Kadir

8 Comments

  1. Saya bukan doktor says:

    Ok Kalau ikut komplain dia nanti ckap,
    makcik, makcik takleh makan pisang, durian sbb banyak garam.. mampus orang tua tu marah, apaker bengap Doktor ni kata pisang ada garam. pisang tak masin pun apsal kata ada garam..

    Kira ok la doktor tu dah ckap kot jgn makan pisang, durian, buah-buah masam, cuma tambahan penerangan potasium. Bukan sekadar kata tak boleh makan makanan yg mengandungi potasium.. Aku sendiri pun tak tahu.

    Karang tak cakap sebab marah plak, suka-suka ati x bagi makan, tak bagi tau apa sebab.. sabar lah encik doktor..

  2. MO says:

    Tgk profile pic anak mkcik nie pn da bole agak da yg dia bangang sejak azali..congenitally bangang..hehehe

    Wht to expect..?hadap jelaa..

  3. Bingai says:

    Ko la explain kt mak ko klu terrer sgt..!! Ada ke potasium tu garam. Doc da bgi contoh mknan yg xbole mkn so folo je. Google ada sila la guna and bgtau kt mak ko apa itu potasium.. (Kalau jenis sayang mak betul la )

    • manusiahalimunan says:

      ntah..buat kecoh je lebih..pdahal dia yg bangang..betul ckap doc tu..

  4. ayati says:

    kesian dgn anak mkcik ni. terserlah kebangangannya. simpan bangang tu utk diri sendiri. jangan tunjuk kt org lain

  5. Annonymous says:

    Sebenarnya byk sgttt makanan especially sayur2 mcm bayam, sawi, etc yg ada byk potassium. Sila google ya encik yg kurang bijak maki dr tu. Malu la siket zaman dlu time form 4 cikgu ajaq kimia hg dok p main2 jentik tudung tin agaknya. Len kli klau x tau potassium tu apa sila la google. Google xmau main wicet mau.

  6. hmm says:

    attention seeker..nak org komen pos dia.kesian..