berita

‘Kami Sendiri Pun Sampai Bergaduh’- Bengang Asyik Tunggu Lama Di Hospital Kerajaan? Baca Penjelasan Doktor Ni

July 17th, 2017 | by Ash Nordin | 7 comments
11.3K
reads
1.7K
shares
Gaya Hidup

Hal kesihatan ni kita tak boleh jangka.. Bila-bila masa sahaja boleh berlaku. Kadang tu kalau bangun dari tidur je dah rasa badan panas, kepala pening dan sebagainya. Kalau dah sakit tu confirm kita akan pergi ke hospital dan kami pasti kebanyakan dari kita akan ke hospital kerajaan kerana caj yang murah.

Tapi masalahnya adalah servis di hospital kerajaan sangat slow dan kalau nasib tak baik boleh tunggu sampai berjam-jam. Sebagai pesakit mesti kita akan rasa bengang kan? Sabar.. Baca penjelasan doktor mengenai hal tersebut. Besar tanggungjawab doktor ni.

Kenapa hospital kerajaan ambil masa yang lama dalam semua benda?

Ini antara sebab-sebabnya

Jenis-jenis pembedahan

Sentiasa minta doktor untuk maklumkan kepada pesakit sebab kelewatan..

Ini apa yang patut anda buat

‘Jangan lah marah kami atau pihak hospital..’

Sumber: Facebook Dr Mahyuddin Mohamed

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 Comments

  1. 4jam tunggu surat discharge says:

    jangan la marah kami rakyat marhaen ni.kami yg tak mampu pergi hospital private ni sedar diri,maka setakat tempoh menunggu 2-3jam tu dah alah biasa bg kami.tapi kami rakyat marhaen ni ada keperluan juga…duduk saja macam menunggu durian tak jatuh letih…tambah lagi ada kesakitan.kebiasaannye,sebelum bertolak ke premis kerajaan kami dah persiapkan mental &fizikal untuk proses menunggu ni.tapi ada kala terbabas jua….

    • animous says:

      Nampaknya anda masih tak faham2 maksud YANG PERLU DIUTAMAKAN… baca sehingga faham… dari komen anda ni menunjukkan yang anda lebih pentingkan diri sendiri dari memahami masalah orang lain yang lebih kritikal… banyakkan membca dan cari info berkaitan operasi di hospital kerajaan…

      jangan pulak lepas ni anda ikut trend gunakan ahli politik tuk lepaskan nyawa anda pulak…..

    • Rezq says:

      Kalau nak discharge mayat cepat ke lambat?

      Kalau discharge mayat lagi cepat, jadi mayat lah…. heeee….

      Tek pernah masuk spital gomen…. no komen….

  2. Rezq says:

    Semua nak layanan kelas pertama 5 bintang.. tapi mentality nya taraf zero….

  3. Cik piya says:

    Mmg…kebykkn pesakit nk cepat je…die ingt doktor tu ape? Mmg family saya xde dr kalangan doktor, tp pengalaman bwk anak g hospital kerajaan sbb patah pergelangan tangan dan proses selepas tu mmg buat saya melihat pengorbanan doktor2 pakar atau mana2 jururawat bertugas. Tau tak doktor2 tu sebenarnya bertugas melebihi masa kita bekerja? Kdg2 terfikir bile lah dieorg mkn…blik rmh..rehat…sedang dieorg sentiasa ade je kt hospital dgn pelbagai kes pesakit yg tak putus2. Tapi memandangkan bila nk transfer kes ke hospital swasta pun akan melalui proses yang sama, kitaorg teruskan je kat hospital kerajaan…jumpa pn doktor pakar gak. Sebab sebelum ni saya dh banyak kali melalui pelbagai rawatan kat hospital swasta sama gak, walaupun jumpa doktor pakar tp kena tunggu dua tiga jam gk utk appmt. Dan jangan ingat nurse yg bertugas kat hospital swasta tu semua murah senyum, mulut cam haram pun ade. Kita bayar mahal2 tapi layanan hampeh gak. So, kalau rasa setakat termampu bayar rm1 tu tak yahlah nk meroyan kat doktor atau hospital kerajaan. Kalau rasa diri tu special sangat gi jelh swasta.

  4. Xxyyzz says:

    Time management is important. Apapun, kementerian kesihatan kena cari solution. And sepatutnya doctor n kakitangan hospital kena lah kerap meluahkan pandangan tentang cara2 mengatasi masalah2 yg mcm ni kpd kementerian. Jgn asyik terima kekangan tanpa ada tindakan sewajarnya. Rakyat makin bertambah. Keprluan juga bertambah.

    • : says:

      Dah tentu lah doktor2 dari zmn tok nenek dah ngadu lamaaaa dulu. Dah org atas x nak buat apa, apa je yg doc2 lain boleh buat.