Nak Masuk Thailand Dengan Kenderaan Sendiri? Ini 11 Tips & Langkah Penting Yang Korang Wajib Tahu - OHBULAN!

berita

Nak Masuk Thailand Dengan Kenderaan Sendiri? Ini 11 Tips & Langkah Penting Yang Korang Wajib Tahu

September 20th, 2016 | by Arini Saleh | 1 comments
37.9K
reads
15.2K
shares
Gaya Hidup

prosedur-masuk-ke-thai

Kalau tengok di facebook ramai dah share pengalaman mereka buat roadtrip ke Thailand menaiki kenderaan sendiri seperti motor dan kereta. Macam syokkk je kan boleh jalan-jalan bawa kenderaan sendiri, nak shopping pun senang.

Bagi sesiapa yang berhajat nak buat roadtrip tu dan masih tak tahu macam mana prosedur sebetulnya jom baca perkongsian berguna daripada wanita ini. Diharapkan dapat membantu memudahkan urusan korang nanti. Tak ada lah last minute baru nak prepare :)

Step 1 – Hendaklah bawa geran asal/salinan

masuk-sempadan-1

Sekarang ramai dah yang buat road trip ke Thailand. Bagi kawan-kawan yang tak pernah lagi masuk ke Thailand dengan kenderaan sendiri, saya ceritakan sedikit prosedurnya. Harap dapat membantu.

Nota : This is purely base on my experiance keluar masuk Thailand melalui beberapa sempadan dengan menggunakan kereta, motorsikal maupun basikal (tapi basikal tak perlu permit sementara mengimport heheh). Ianya mungkin berbeza dengan lain-lain orang. Harap maklum.

Step 1
1. Anda perlu membawa geran asal atau salinan geran dimana mestilah diatas nama salah seorang pemegang passport yang akan ikut serta (gambar 1). Sekiranya ianya bukan diatas nama anda atau atas nama syarikat, surat kuasa membawa kenderaan tersebut hendaklah dibuat.

2. Menggunakan agent untuk urusan membeli insurans (gambar 3) di bandar-bandar terdekat dengan sempadan adalah lebih senang. Semasa membuat insurans ini, sila serahkan geran dan passport anda kepada mereka.

3. Agent akan uruskan sekali kad putih (gambar 6) dan borang TM3 (gambar 4) yang mengandungi senarai penumpang sebanyak 2 salinan.

Step 2 – Ke bahagian imigresen, serahkan passport anda

masuk-sempadan-2

Step 2
4. Setelah lengkap dokumen seperti diatas diperolehi, bolehlah lanjut ke ICQ Malaysia. Disebelah Malaysia, anda tak perlu turun dari kenderaan. Teruskan memandu ke bahagian imigresen, serahkan passport anda tanpa kad putih tu.

5. Setelah selesai, teruskan memandu dan sebaik sampai di ICQ sebelah Thailand, park kereta anda ditempat yg disediakan. Penumpang semua harus turun. Semua penumpang termasuk pemegang geran harus selesaikan urusan passport terlebih dahulu

6. Semua nama yang tersenarai dalam borang TM3 (gambar 4) haruslah berada dilorong yang sama. Kesemua passport bersama borang tersebut harus diserahkan dan pegawai imigresen akan memanggil sorang-sorang mengikut passport untuk diambil gambarnya. Kalau sesetengah ICQ yang kecil, kanak-kanak tidak dipanggil pun.

7. Pastikan borang TM3 tersebut distamp masuk, begitu juga kad putih (gambar 6) dan passport anda (gambar 5). Satu salinan TM3 diambil oleh imigresen dan satu lagi haruslah anda simpan untuk diserahkan kembali kepada imigresen Thai semasa anda keluar. Adalah menjadi kebiasaan untuk memberi ‘tips’ sbyk RM2 kepada pegawai imigresen tersebut. Boleh cuba untuk tidak beri tips selagi tidak diminta. Boleh gak nak gaduh jadik pasal kat border macam mat salleh selalu buat.

8. Setelah itu pemegang geran haruslah ke booth Kastam. Disitu, serahkan passport dan geran anda kepada pegawai yang bertugas. Anda akan diissue permit import sementara (gambar 2). Sekali lagi, ‘tips’ harus diberi iaitu sebanyak RM10 (atas teguran org utara, saya galakkan supaya jangan beri apa-apa tips selagi tidak diminta). Semua tips ni tiada resit. So faham-faham saja la ye…

Edit : baru saya teringat, kalau naik motor dia mintak rm5. Kalau tak mintak langsung bersyukurlah banyak2. Duit lebeh bleh buat shopping!

Yahuuu! Dah selesai dan boleh lah terus ke destinasi yg dituju.

Bila dah selesai, utk keluar dr Thailand, ikutilah prosedur tersebut

Step 3 – Pemegang geran hendaklah serah semula permit sementara

masuk-sempadan-3

Step 3
9. Sebaik sampai di sempadan, pemegang geran hendaklah menyerahkan semula permit sementara (gambar 2) di booth kastam. Lain sempadan lain cara. Ada yg serah jer (border Wang Prachan) dan ada yg perlu menanda tangani buku (border Sadao). Kalau tak pasti tunggulah depan muka pegawai kastam tu sampai dia halau hehehe…. di peringkat ni, tiada ‘tips’ diperlukan

10. Sekali lagi sepertimana masa masuk, masa keluar nanti, semua nama yg tersenarai dlm TM3 haruslah beratur sekali. Ketua rombongan serahkan borang tersebut utk distamp keluar. Mereka akan ambil borang tersebut dan kad putih (gambar 6). Pastikan semua passport ada stamp keluar seperti dlm gambar 7.

11. Jika anda masih menyimpan kad putih, atau tiada stamp keluar pd passport anda, anda dianggap masih berada didalam Thailand. Sekiranya tarikh tempoh menetap di Thailand telah expired anda akan dianggap sebagai ‘overstay’. Thailand sgt serius dan ketat undang2 tinggal melebihi tempoh mereka. Denda sgt tinggi dan anda akan menghadapi banyak masalah birokrasi yg melibatkan byk $$$. Ramai yg terlepas pandang dgn prosedur terakhir ni.

Ok, your road trip holiday was done! Prosedur masuk ke lain2 negara Asean adalah sama. Cuma ada yg memerlukan agent disepanjang perjalanan anda seperti Vietnam dan Myanmar. Dan CARNET di Indonesia.

sumber: Ija Zahri

One Comment

  1. ARON SAFADRJAN says:

    Kepada sesiapa yang hendak masuk ke Thailand melalui Rantau Panjang ke Sungai Golok yang tidak bawa geran asal…sila pastikan surat kuasa untuk yang bawa kenderaan syarikat itu telah dicop oleh Pesuruh Jaya Sumpah di Malaysia…jika tidak ada cop itu..Pihak JPJ Rantau Panjang tidak akan cop pengesahan geran photocopy yang kita bawa..maka pihak Kastam Thailand juga akan tidak memberi kebenaran kita masuk kenderaan itu ke Thailand.
    Semua dokumen hendaklah dibuat 2 salinan.
    Bagi yang bawa kenderaan syarikat…sila pastikan membawa Form 49