Nak Settle Hutang Kereta Dalam Masa 4 tahun? Ikut Cara Lelaki Ini!

berita

Nak Settle Hutang Kereta Dalam Masa 4 tahun? Ikut Cara Lelaki Ini!

July 8th, 2015 | by Izuan | 42 comments
50.2K
reads
7.1K
shares
Kini Trending

LangsaiKereta

Siapalah yang tak nak settlekan hutang cepat-cepatkan? Sebelum ini kami pernah berkongsi artikel mengenai tips daripada seorang lelaki untuk memudahkan cara mendapatkan rumah berjumlah RM500k dengan komitmen RM500 sahaja. Ingat lagi tak?

Artikel Berkaitan : Lelaki Ini Dedahkan Tips Pinjaman Rumah Bernilai RM500k Dengan Komitmen Bulanan RM500 Sahaja

Jadi kali ini, kami akan kongsikan kepada pengguna kenderaan pacuan empat roda terutamanya, bagaimana korang nak langsaikan hutang kereta dari 9 tahun jadi 4 tahun!

Biasalah sekarang kan harga makin naik, mungkin komitmen korang akan bertambah, kalau kami nak bantu bagi duit kami sendiri tak cukup nanti. Hahaha! Hanya mampu bagi tips sahaja.

Misi Setelkan Hutang Kereta Dalam Masa 4 Tahun

LangsaiKereta1

ALZA 250

 

Kita ambil contoh kereta Perodua Alza, bayaran bulanan sekitar RM605 dan hutang korang ialah RM50,702.

1. Simpan Wang Tunai & Beli Barang Kemas

LangsaiKereta2

2. Pajak Dengan Andaian 70% Nilai Pinjaman

LangsaiKereta3

3. Teruskan Amalan Menyimpan + Duit Ansuran Bulanan

LangsaiKereta4

4. Terus Tebus Balik Emas Tu. takyah tunggu lama2 Sampai 6 Bulan

LangsaiKereta5

5. Pajak Semula. Duit Pajakan Tadi Bayar Semula Kereta Untuk Setahun

LangsaiKereta6

Hurm, betul juga kata Naim Rahim ni, bila habis hutang kereta nanti ada barang kemas, ada simpanan, dan ada duit lagi. Selain daripada bayar hutang kereta cara ini menggalakkan kita untuk membuat simpanan juga, ada manfaat boleh dapat income lebih.

Tapi, syaratnya kenalah tengok harga nilai emas, kalau menaik boleh ambil kesempatan ni untuk setelkan hutang/tambah aset, betul tak?

Jadi apa pendapat korang? mungkin ada cara yang lebih bernas boleh lah kongsi di ruangan komen kami. Kalau tanya pendapat kami memang no komenlah sebab kami naik motor je. Hehe!

Sumber : Facebook Mohd Naim Abdul Rahim

42 Comments

  1. jaja says:

    Sy x faham… kesian saya..

  2. fairuz says:

    Baca byk kali pun x fhm

    • jawa says:

      MENYIMPAN DUIT ADALAH SATU PENIPUAN BESAR UNTUK MENJADI KAYA. LABURLAH DUIT ANDA DENGAN TIADA PENIPUAN DITEMPAT YANG BETUL SERTA MENDAPAT KEUNTUNGAN YANG LUMAYAN DALAM MASA YANG SINGKAT

  3. ayie says:

    Bgos cadangn ni….nilai emas xkn susut…. i like it…tq….

  4. Syawal says:

    ambil kesempatan disebabkan inflasi. nice one.

  5. Ajet sgt says:

    Macam aku tgh buat skang tp bkn utk beli keta aku buat modal meniaga.

  6. Cara yg sangat baik untuk manipulasi emas bagi melangsaikan hutang dengan lebih cepat.Komitmen dan disiplin yang tinggi diperlukan bagi menjayakan misi ini, apapun thanks admin utk perkongsian ini

  7. pai says:

    Xpaham. Sebulan simpanan sama dgn 2x byrn kereta. Baik ckp byr kereta & invest amaun yg sama kt unit trust ker.. Byk unit trust yg mampu menunjukkan prestasi pulangan melebihi 100% dlm tempoh 4 tahun. Silap2 tahun ke-3 je dh boleh dpt cover loan kete 9tahun. Buat apa bazir duit utk byr upah simpan kt arrahnu?
    Nasihat sy,kira2 bab emas ni atas kertas je cantik. Semua kena konsisten – simpan RM, masa tebus brg, KADAR ARRAHNU, HARGA SEMASA EMAS.. 2 yg last tu yg byk kantoikn player sbb ia mcm forex, xde regulation utk harga & brgantung kpd kadar tukaran matawang RM.

    Ex-Gold Trader

    • eppygold says:

      Bro Pai, my understanding is Bro Naim guna konsep Forcing Saving tp ikot kemampuan masing2 la… Naim cuma kongsi idea sahaja… Btw, sy kerja di CIMB Investment, operation utk Unit Trust & lain2 Investment Product, so FYI pulangan Unit Trust xde la memberansangkan sgt sbb ade naik turun yg di pengaruhi byk faktor… Di tambah pula jumlah Unit Trust y di laburkan tu akan kena GST & Servis Caj 5%… Tapi EMAS tidak di kenakan GST… So, fikirlah mana y terbaek… Rugi bro jd Ex-Trader Gold… Jom continue smula… hehee… :)

      • kepunden says:

        zakat pn kena byr jgk tuh, jgn lupa,hehe…
        Bos, biasa brp % byr upah simpan?
        time tebus tu dia akan ikut kadar semasa emas ke?
        atau byr blk duit yg kita pajak?(contoh diatas RM7280)

        • nikisyah says:

          time tebus bayar balik amaun yg kita pajak tu je+upah. mana ada ikut harga semasa. kalau ikut harga semasa… dah lama saya kaya. masa pajak mahai.. mada tebus murah… wow!! cepatlah saya jutawan.. hehehe..

        • pai says:

          Brp % tu depends pd tmpt kita rahnu tu. Kena tanya rate. Soalan lain dh dijawab oleh nikisyah.
          Tq nikisyah :)

      • pai says:

        Sy ni nk kata otai emas tu xde la. Setakat kecil2an berkecimpung selama 7 tahun je. Tp sepanjang melibatkan diri dlm meniaga emas ni sy sempat jugak la kenal berbelas2 otai yg skrg dh pn tumbang. Dan sy menyesal sbb terlalu yakin dgn manipulasi arrahnu yg mana akhirnya bila rantaian supplier-buyer ranap,dgn sy2 skali kena kerugian. In the end yg untung hanya pihak arrahnu.
        Bagus jugak saudara ada background ttg unit trust (UT) ni. Senang sket sy nk cerita. So kenapa sy suggest UT? 1.Cerita di atas ni kita kena buat simpanan yg bersamaan 2x bayaran bulanan kereta. Let say sbln masuk UT RM600 (byr kete mcm biasa RM605), setahun dh RM7200. 4 tahun RM28800. Tolak2 fee, caj etc UT boleh bg cikai2 20% dlm 4tahun ni so by then dh leh dpt RM34.5k. Saudara background CIMB so sy petik product killer CWA – Dali Equity, pulangan up to 80% after fees menjadikan pulangan RM51.8k. Dh byr kete 4tahun kot..full settlement guna duit ni pn ade terlebih2 balance. Dh leh byr downpayment rumah dah. 2.UT boleh buat standing instruction,auto tolak akaun bank kita. Kaedah ni lg force saving brbanding perlu berkejar,beratur utk byr kt arrahnu. Silap haribulan xsempat nk tebus emas tu mmg bye2 la emas kena lelong. 3.Arrahnu emas ni xsemudah yg disangkakan. Kdg2 beli emas 999 tp bila dinilai kt arrahnu kena jatuh rate 916, kdg2 hari ni emas jenis bar boleh masuk esok dh xterima emas jenis tu dah, kdg2 skrg boleh masuk 10 utas rantai tetiba bln dpn boleh masuk 3 utas je. Ketidaktentuan yg xdijangka tu mmg akan merencatkn perancangan. UT pula paling busuk pn persen caj berubah. Tp sy belum pernah menghadapi keadaan begitu lg. Itupn kalau kita praktikkan dollar cost averaging ia x signifikan sgt pn. Dan sekurang2nya ia di lingkungan risiko yg kita boleh expect.
        Sy masih simpan emas cuma x lg aktif meniaga. Bg sy emas patut sbg medium utk bekukn kekayaan,bkn utk invest2. Nk invest betul2 short term is not a good option coz the risk is very high. Medium-long term is much better, and UT is among of them.

        • sulaiman says:

          Saudara,sy nk menuntut ilmu dr saudars..cara saudara ada btolnye tp kurang phm..mklum la,br,nk blaja..leh la lepak2x smbil dpt ilmu..bole?

        • faizal says:

          Sedara..boleh terangkan pasal unit trus x..sy mcm berminat..tp xtau nak mula

        • cik mama says:

          as salam cik/encik pai..
          penerangan anda sungguh menarik perhatian kak yg tak arif ni..nnti bila ada masa..chit chat2 boleh tak…want to get more info about gold and UT..

        • cik mama says:

          as salam..cik/encik pai..
          sy dn suami tertarik dgn penerangan anda…nnti klau free2 boleh chit chat2 tak…byk info yg kak nak tau about gold dn UT ni..kak Asmah

    • apple pie says:

      bang oi..mana ad sebulan simpanan 2xansuran…600 tu simpan..605 tu hasil yang first. baki sebanyak 1825 tadi. lama main emas tak buat anda hebat. be smart. saya 10 tahun dalam emas, tak pernah lagi rugi setakat ni alhamdulillah. Be smart, jangan tamak. bleww

      • pai says:

        Leh terangkn apa yg dimaksudkn dgn 605 tu hasil yg first? Cuba teliti komen nur 9 julai kt atas ni blk..

  8. Nurul says:

    Saya tak fahamlah, kenapa saving 600+605? Bukan 605 tu utk bayar loan kereta ke?

    • nur says:

      sbb dah bayar kereta utk setahun, jadi komitmen utk setahun akan datang tuh, kira tak perlu bayar, tapi simpan..

    • zzzz says:

      janji ade emas lah …. klau xde mcm mnnk dpt duit utk bayar setaun tu ..

  9. nur says:

    secara simplenya, encik ni tak sarankan pajak terus 10400, tapi pajak 5200..
    pajak 5200×70% = dapat 3640
    dengan duet tuh bayar utk 3 bulan (605×3= 1815)..baki (3640-1815=1825)

    simpanan bulanan utk akan datang (600+605=1205) simpan sampai 3 bulan = ada 3615
    so kat tangan ada 3615+ baki 1825 = 3800

    dengan duet ni, tebus balik emas..dah tebus, pajak balik, dapat lagi 3640..dan begitu la seterusnya

    • waz says:

      yg aku xfaham ke rm7260setahun/0.7 =10371…. yg xfaham 0.7 tu apa.. buat pengiraan n pengalaman pajak emas xde plak 0.7…

  10. jellal says:

    memang la tempoh masa singkat..tapi nak kena simpan mcm bayar keta 2x sbulan dalam masa 4 tahun 6 bln..baik buat bayar je trus 2x sebulan..xsusah2 nk g pajak gadai emas..lgpun kita xtaw hrga trun naik emas mcm mana…

  11. hafiz says:

    Sye free sje byr bulanan kereta wife sye..bagaimana cara nya???kereta toyota vios wife sye bayaran nye rm530 sebulan,rumah sye yg d sewa kn kpd penyewa sewa nya sebulan sye dpt rm750,byran bank utk rumah sewa sye bru rm220,jd sye ade baki rm530 sebulan utk sye byr bulanan kerata vios wife sye..kesimpulan nye penyewa rumah sye yg tlg byr kn kereta wife sye selama 9 tahun

  12. sulaiman says:

    Saudara,sy nk menuntut ilmu dr saudars..cara saudara ada btolnye tp kurang phm..mklum la,br,nk blaja..leh la lepak2x smbil dpt ilmu..bole?

  13. amir syazwan says:

    La buat pe la yg g gadai pulak. Upah simpan sbulan 0.8% kot SEBULAN. Dah la gadai 70% je dari nilai emas. Tak berbaloi rolling mcm ni. Hutang byr hutang jgk tu. Baik la byr 2x ganda sbulan loan kete. 4.5 tahun dah settle hutang kalau yg loan 9tahun.

  14. suliana says:

    Info yang sangat berguna. Sebelum ini tidak pernah terfikir pun. Terima kasih dan mohon share.

  15. Aku says:

    Tak payah menipu. Ini cuma spin teori je.
    Memanglah dah bayar loan untuk setahun.
    Nak tebus emas tu amik duit mana? Kalau belum tebus macam mana nak pajak balik?
    Bulanan kereta 605. Yang lagi 600 tu hasil tang mana pulak?
    Jadi singkat sebab amount dah jadi double dengan penambahan lagi 600.

    So yang aku paham, kene menyimpan 600 sebulan. Sebab tak payah bayar loan, simpanan bulanan jadi 1205. Then dalam masa 4 tahun 6 bulan, simpanan jadi 0 sebulan sebab 1205 dah guna nak tebus balik emas.

    Sama je, kalau habiskan loan dalam masa 4 tahun, saving setiap bulan 0.
    Kalau ikut scedule loan, akan ada saving 600 setiap bulan dalam tangan.

    Cuma kalau loan cepat habis, interest rendah je. Dapat la jimat beberapa ribu. Cuma bulanan, dah takde saving sebab saving tu kene guna untuk tebus emas.

    Yang tips beli rumah tu pon sama je spin. Memang lah monthly untuk rumah jadi RM500. Tapi lupa nak kira baki duit tu kene bayar pulak monthly loan ASB.

  16. Aku says:

    Aku bagi contoh mudah. Gaji 1800, hutang 3600 untuk 6 bulan.

    Kes 1.
    Hidup = RM600
    Saving = RM600
    Hutang kereta = RM600
    Hutang emas 6 bulan = RM0

    Dalam masa 6 bulan, loan kereta = RM0. Saving = RM3600

    Kes 2.
    Hidup = RM600
    Saving = RM1200
    Hutang kereta = RM0
    Hutang emas 3 bulan = RM3600

    Dalam masa 3 bulan loan kereta = RM0, Saving = RM3600. Saving yang RM3600 ni kene guna tebus emas (RM3600)
    Total saving 3 bulan pertama = RM3600-RM3600 = RM0
    Next 3 bulan, saving 1200*3 = RM3600
    Selepas 6 bulan, loan kereta = RM0. Saving = RM3600

    Make any different after 6 months?

    Korang akan fikir kes 2 ada dapat emas. Kes 1 takde emas. Ok nak dapat emas mestilah kene beli. Contoh beli emas RM4000 untuk pajak RM3600 tadi.

    Dalam kes satu, tak beli emas so ada cash RM4000 dalam tangan.

    In the end:
    Kes 1. Dapat kereta, saving RM3600 + RM4000
    Kes 2. Dapat kereta, saving RM3600 + emas nilai RM4000

    Harga emas akan naik lepas 6 bulan? OK.
    Tapi nilai RM4000 pon boleh bertambah dalam masa 6 bulan kalau kita invest.

    OKBAI

  17. Fofessor says:

    Pertama sekali kalau gaji 1800 sebulan janganlah beri kereta baru sebab kereta baru depreciation paling tinggi.

    Selain dari tu, jangan beli Perodua. Proton Iriz mempunyai bayak kelebihan segi keselamatan.

    Kalau nak invest emas. Paling baik kumpul emas nyata ialah syiling Kijang Emas Bank Negara beli dari Maybank sebab spreadnya tak tebal dan harga pasaran terpampang online diupdate harian.

    Jangan labur semua kat emas. Bukalah akaun di fundsupermart.com.my untuk beli unit trust commission rendah.

    Taktik menipu diri sendiri untuk paksa menabung tu works only on those with poor impulse control.

    Approach your financial situation like an adult and you can form your own strategy because only you know your own situation, goals and risk appetite.

  18. Suhailey says:

    Langkah pertama kena ada emas terlebih dahulu, kalo tak x boleh ikut cara ni