OHBULAN! - Laman Socialtainment Malaysia

berita

Latest Posts

Tahukah Anda Vaksin Pernah Hapuskan Penyakit Dahsyat Ni? Ini Antara Kebaikan Yang Anda Tak Tahu

June 24th, 2016 | by alyas | 22 comments
Gaya Hidup

pox5.1

Korang tau tak pasal penyakit Small Pox? Haa, ia sejenis penyakit cacar yang lebih kurang sama dengan Chicken Pox tapi lebih merbahaya. Penyakit ni ialah penyakit berjangkit yang merebak melalui sentuhan, pakaian kotor dan udara oleh dua jenis virus iaitu Variola major dan Variola minor. Boleh sebabkan kematian tau!

Gejala penyakit ini ialah demam ringan diikuti sakit kepala, pertumbuhan gelembung-gelembung air pada tubuh badan. Kulit mulai rasa gatal apabila gelembung-gelembung tersebut pecah, keadaan ini menyebabkan keletihan akibat kesukaran untuk tidur. Penyakit ni diisytiharkan pupus pada tahun 1980, dengan adanya vaksin yang dapat merawat penyakit ni tau. Jom baca penjelasan doktor ni mengenai kebaikan vaksin.

Read More   Leave a Comment (22 comments)

6 Sebab Korang Wajib Datang Ke Lokasi Super Cool Ini Menjelang Raya…Serba Lengkap!

June 24th, 2016 | by Rudy | 0 comments
Gaya Hidup

ezgif.com-optimize (5)

Korang dah buat shopping raya ke untuk tahun 2016? Ada yang dah buat persiapan awal sebulan dan ada yang nak shopping last minute sebab nak kejar sale.

Pusat membeli belah sudah semestinya menjadi tumpuan utama bagi membeli keperluan berhari raya kan? so dari hujung rambut sampai hujung kaki itu kalau boleh dapatkan dekat satu tempat je memang jimat masa. Shopping sekali je.

Tahun ni kami nak cadangkan korang pergi ke satu tempat ni tanpa perlu risau sebab semua ada dekat situ.

Read More   Leave a Comment (0 comments)

‘Bukan Nak Bela Kesilapan Tapi…’ – Sahabat Dedah Sikap Sebenar Imam Muda Ammar

June 23rd, 2016 | by alyas | 20 comments
Kini Trending

imam muda.1

Isu vaksin yang viral baru-baru ni telah mengundang reaksi pelbagai dari netizen. Imam Muda Ammar dah buat permohonan maaf secara terbuka. Dia pun dah jelaskan kenapa status berbaur kontroversi tu dimuatnaik dalam FB miliknya. Baguslah kalau berfikiran terbuka dan sanggup mengakui khilaf sendiri.

Kali ini, kami kongsikan pendapat brader Fahin mengenai vaksin ni. Kalau tak salah, dia salah seorang sahabat IM Ammar jugak. Dia bukan nak keruhkan lagi keadaan, tapi nak jelaskan tentang pengajaran di sebalik semua ni. Moh kita baca!

Read More   Leave a Comment (20 comments)

Lebih 11k Perkongsian Di FB, Baca Luahan Lelaki Untuk Isteri Yang Gila Shopping.. Setuju?

June 23rd, 2016 | by alyas | 6 comments
Gaya Hidup

shop3.1

Kata orang, terapi seorang wanita atau isteri majoritinya adalah bershopping. Diorang boleh jadi kuat dan kental kalau pergi bershopping. Setakat 8 tingkat shopping mall dalam bulan Ramadan ni, takde hal punyalah!

Kalau nak berkongsi hidup, mesti ada pengorbanan kan? Bagi suami atau bakal suami, ni tips yang kami nak kongsikan bersama. Baca betul-betul sebelum hadam maksudnya tau!

Read More   Leave a Comment (6 comments)

‘Ustaz Hipster Mabuk Populariti’ – Pemuda Ini Bidas Kenyataan Imam Muda Ammar Isu Vaksin

June 23rd, 2016 | by alyas | 13 comments
Kini Trending

vaksin1.1

Baru-baru ni viral isu seorang Imam Muda yang sindir pasal penggunaan vaksin. Kenyataan beliau (yang sudah dipadam dari FB) mengundang pelbagai reaksi dari netizen. Ada yang menyokong, tak kurang yang mencemuh. Vaksin ni dah lama digunakan, even mufti pun kata harus dan takde masalah. Kita dari kecil pun dah disuntik dengan vaksin, kan?

Rata-rata mengkritik pendekatan yang digunakan beliau kerana beliau merupakan seorang yang berada dalam landasan agama. Bukan sesuka hati boleh buat kenyataan yang berbaur sinis dan mengundang persepsi tak baik buat semua orang. Kami kongsikan pendapat brader ni tentang isu Imam Muda Ammar.

Read More   Leave a Comment (13 comments)

Terpaksa Berpisah Dengan Anak Kerana Maruah Keluarga, Air Mata Si Kecil Meleleh Seakan Memahami. Sebak

June 23rd, 2016 | by Arini Saleh | 25 comments
Kini Trending

baitus solehah header

Bagi gadis yang terlanjur dan hamil anak luar nikah, ibubapa memilih untuk menempatkan anak mereka di rumah perlindungan Baitus Solehah untuk dibimbing supaya bertaubat dan berubah. Setelah melahirkan, ada ibubapa yang lembut hati ingin menjaga darah daging yang tidak berdosa itu.

Namun ada juga yang sanggup memisahkan anak dengan ibu kerana terlalu sangat berpegang dengan apa orang kata. Seperti yang dilalui ibu muda ini, dengan berat hati dan linangan airmata terpaksa menurut demi maruah keluarga. Si anak yang usia baru sebulan seakan mengerti saat perpisahan yang dialami. Sebaknya.

Read More   Leave a Comment (25 comments)

JADUAL WAKTU IMSAK & BERBUKA PUASA TAHUN 1437H / 2016M
BAGI SELURUH WILAYAH PERSEKUTUAN KUALA LUMPUR & PUTRAJAYA
Tarikh Hari Imsak Berbuka
27 Jun 2016
22 Ramadhan
Isnin 5:33am 7:28pm
28 Jun 2016
23 Ramadhan
Selasa 5:34am 7:28pm
29 Jun 2016
24 Ramadhan
Rabu 5:34am 7:28pm
30 Jun 2016
25 Ramadhan
Khamis 5:34am 7:29pm
01 Jul 2016
26 Ramadhan
Jumaat 5:34am 7:29pm
02 Jul 2016
27 Ramadhan
Sabtu 5:35am 7:29pm
03 Jul 2016
28 Ramadhan
Ahad 5:35am 7:29pm
* Sumber diambil daripada portal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM)
* Jadual ini ditaja oleh McDonalds® Malaysia

Top Posts This Week


Shout Out!

  • U Mobile Offer Data Percuma Untuk Pengguna Waze?
    0
    Shout Out!
    June 28th, 2016

    U Mobile Offer Data Percuma Untuk Pengguna Waze?

    Wow! Bermula 19 April sehingga 31 December 2016 ni U Mobile buat offer percuma untuk semua pengguna U Mobile yang selalu pakai...Read More