Tak Sampai RM1 Kipas Anda Kembali Seperti Baru! Bagaimana? Ikuti Langkah & Cara Mudah Ini... - OHBULAN!

berita

Tak Sampai RM1 Kipas Anda Kembali Seperti Baru! Bagaimana? Ikuti Langkah & Cara Mudah Ini…

April 13th, 2017 | by Arini Saleh | 12 comments
65.5K
reads
18.2K
shares
Gaya Hidup

kipas

Zaman sekarang ni semua benda perlukan duit, dengan harga barangan yang semakin meningkat membuatkan kos taraf hidup pun semakin tinggi. Kadang-kadang tu, duit gaji hanya cukup-cukup untuk bayar komitmen bulanan je.

Tambah membebankan apabila tengah bulan kipas dekat rumah tiba-tiba buat hal pula. Kebiasaannya bagi kerosakan yang sukar dibaiki kita akan terus tukar baru, kali ni kami nak kongsi cara DIY nak baiki kipas yang rosak. Kos hanya RM 0.50 sehingga RM1 je korang! Tapi kena rajinlah sikit :P

Cara mudah & murah baiki kipas secara DIY

Screen Shot 2017-04-13 at 12.07.17 PM

Kipas siling jenis panasonic

Screen Shot 2017-04-13 at 12.08.34 PM

Cover ni juga perlu dibuka

Screen Shot 2017-04-13 at 12.09.35 PM

Yang hitam tu capasitor jikalau kipas pusing perlahan

Screen Shot 2017-04-13 at 12.10.48 PM

Batang kipas juga perlu dibuka

Screen Shot 2017-04-13 at 12.11.46 PM

Buka semua skru di sekeliling bulatan tu

Screen Shot 2017-04-13 at 12.13.25 PM

Terdapat 2 skru. Satu ikat cover bawah. 1 ikat cover atas.

Selepas cover dibuka

Screen Shot 2017-04-13 at 12.15.58 PM

Selepas cover bawah dibuka.

Screen Shot 2017-04-13 at 12.17.27 PM

Beginilah keadaan dalam kipas

Screen Shot 2017-04-13 at 12.18.43 PM

Buka kesemua wayar. Kalau lupa snap gambar dulu. Untuk buka cover atas cungkil cover perlahan sekeliling sama rata.

Screen Shot 2017-04-13 at 12.20.23 PM

Bahagian atas kipas. Thermofius yg bulat kecik tu. Beli nilai yg sama di kedai elektronik. Update: admin dpt msg dr abg dot suh bagi tau. Dlm gambar ni admin pintal utk express test je. Kalau dah tuko baru jangan plak korang pintal lagi. Kalau pintal jugak baik takyah tuko.

Nampak tak thermofius bulat macam aiskrim malaysia tu?

Screen Shot 2017-04-13 at 12.21.33 PM

Nampak tak thermofius bulat mcm aiskrim malaysia tu? Update: admin dpt msg dr abg dot suh bagi tau. Dlm gambar ni admin pintal utk express test je. Kalau dah tuko baru jangan plak korang pintal lagi. Kalau pintal jugak baik takyah tuko.

Screen Shot 2017-04-13 at 12.22.49 PM

Thermofius. Utk test bagi short dulu dgn pusing mcm ni. Kalau ada meter lebih senang. Update: admin dpt msg dr abg dot suh bagi tau. Dlm gambar ni admin pintal utk express test je. Kalau dah tuko baru jangan plak korang pintal lagi. Kalau pintal jugak baik takyah tuko.

Screen Shot 2017-04-13 at 12.24.29 PM

Setelah siap pasang semula dengan baik. Jgn abaikan keselamatan. Pasang semua dengan ketat. Update: admin dpt msg dr abg dot suh bagi tau. Dlm gambar ni admin pintal utk express test je. Kalau dah tuko baru jangan plak korang pintal lagi. Kalau pintal jugak baik takyah tuko. ?

Sekiranya kipas yang pusing perlahan kita hanya perlu tukar kapasitor yang kaler hitam tu. Tapi apa perlu buat jikalau langsung tak pusing. Selalunya sebab kena petir, terlalu panas atau pun TNB power terlebih voltan. Kerosakan macam sukar baiki. Selalunya kita akan terus tukar baru. Tetapi disini ada diy cara baikinya. Kita hanya perlu tukar thermofius yang terdapat dalam badan kipas. Simple untuk check problem yang macam ni hanya buka sambungan neutral pada kipas dan on. Check pada sambungan neutral kipas. Jika tiada api maknanya benda ni dah rosak. Guna meter. Off kipas. Check pada life-neutral. Jika tiada bacaan ohm selalunya benda ni jugak rosak. Cara bukak agak sukar tetapi berbaloi kerana kos thermofius hanya RM 0.50 sen – RM1 je. Selamat mencuba.

sumber : Malaysia D.I.Y

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 Comments

  1. darsono says:

    kayak nampak gampang…bikin sendiri ngak pasti jadi gitoh

  2. Moda says:

    Terbaik! Perkongsian yg bermanfaat. Keep it up ohbuln. Better dr share isu2 loya tekak,muntah ijau dsbnya. Haha

  3. DIY says:

    macam ni la sharing info yg bagus.

  4. khai says:

    kat mana nak beli kapasitor kaler hitam tu dgn termostat kat area kl ni?

  5. Mekik says:

    Yaaa dong. Bagus bangat. Makaseh info nya.

  6. nony says:

    takut aku suma nk kena cabut bukak.. kalu tak reti tak berani la, kang kurang satu skru, kipas melayang ke bawah kena kepala org.. huhuhuhuhu paranoid sgt nih tgk final desnationation dlu2