"Tapi Saya Tak Tahu Ajaran Islam Sebenar" - Mislina Mustaffa, Aktivis & Aktress - OHBULAN!

berita

“Tapi Saya Tak Tahu Ajaran Islam Sebenar” – Mislina Mustaffa, Aktivis & Aktress

September 11th, 2012 | by Ell | 52 comments
Isu & Kontroversi

Bagi yang tidak kenal siapa Mislina Mustaffa, dia adalah seorang aktress yang pernah popular dengan filem-filem bebas seperti Bernafas Dalam Lumpur arahan James Lee & Lampu Merah Hati (Monday Morning Glory) yang diterbitkan pada tahun 2005.

Menerusi filem ‘Mukhsin’ arahan pengarah tersohor Allahyarham Yasmin Ahmad, Mislina telah mengukir nama di bibir-bibir para pengkritik seni dengan bakatnya. Namun, Mislina mula mencipta kontroversi apabila dia terlibat dalam Occupy Dataran yang menyaksikan demonstrasi Perhimpunan Mahasiswa Mansuh PTPTN pada bulan April 2012.

Namun begitu, anda semua pasti tertanya-tanya dengan apa yang aktress ini lakukan sekarang kan? Terlibat dalam sebuah projek tanpa rumah, Mislina hidup bergelandangan dan bereksperimen dengan menginap di sebuah flat yang serba kekurangan serta berkongsi dengan beberapa orang lain dan juga anjing peliharaannya, Atan.

Namun, apa yang lebih menarik dari Mislina yang dikongsikannya didalam sebuah video oleh Malaysiakini ialah mengenai persoalannya tentang kesahihan Islam. Dalam video tersebut, OHBULAN! tertarik dengan kenyataan yang dikeluarkan sendiri oleh Mislina.

“I realise, ok, I’m a born Muslim. But, I do not know the real Islam teaching is.” – minit 14.54

“Because only after 2-3 hundred years, the teaching of Muhammad is being written, by human. And human, they have conflict of interest. They will always have interest.” – minit 15.01

Kenyataannya ini telah menimbulkan kontroversi dan rata-rata para penonton video ini di laman Youtube tidak bersetuju dengan kenyataan Mislina.

Anda boleh tonton sendiri video selepas ini dan nilaikan ya.

Ell

Ell

Editor at M Driven Sdn Bhd
A marketing student who suddenly throw himself into a world of entertainment. He start himself zero and now you can call him a hero. Wuuuu!

52 Comments

  1. inc says:

    “Tapi Saya Tak Tahu Ajaran Islam Sebenar” – Mislina Mustaffa, Aktivis & Aktress

    perempuan ni memang pilih homeless;
    bila di akhirat nanti pun dah ada home utk dia;
    homehell;..
    x payah lah nak beri komen lagi.
    celaka lah wanita yg seperti ini;isi neraka jahanam;.

    (-1)
    • Hamba Allah yang kerdil says:

      Kepada sesiapa yang mengutuk perempuan ni mereka juga termasuk dalam golongan yang sama. Kita sebagai menumpang di bumi ini takde hak untuk mengadili dan melabel orang. We all made mistakes in life..banyak lagi melayu berterabur kat luar sana yang lebih teruk sometimes disguise themselves in tudung. Kita tak tau nasib kita…who knows maybe tomorrow or years to come tuhan bagi dia petunjuk and she will be better than all of you here who wasted your fucking life mengutuk and mengeji sesama sendiri.

      (5)
  2. Norkia 3310 says:

    Dia cakap dia jaga kesihatan, jadi vegetarian, tp dia smoking. ironi sungguh. hehe

    (2)
  3. jambang says:

    Percaya atau tidak, wanita ini sebenarnya kurang didikan tentang agama. Apa yg di perlukan adalah membimbing org yg seperti ini dan mmberi tunjuk ajar agama padanya. Pasal dia hidup gelandangan adalah kerana dah x de sesiapa nak dia kat malaysia ni, jd dia wat la sesuatu yg blh beri dia publisiti. Murah sungguh publisiti yg dia wat. Kita sebgai manusia yg melihat wanita ini perlulah merasa kesian.(kesian sungguh). Doakan moga allah memberi hidayah sebelum dia ke rahmatullah.

    (1)
  4. Mawar Akira says:

    Tak terkata aku nk nyatakan apa yg aku rasa kat minah nie. Apa yg blh dia buat…..berdoa agar tidak lah minah ni terus hanyut. Sedih nyer tgk org islam begini…….

    (-1)
    • Vina says:

      ala dia ni FREE THINKER. actually bape ramai kat luar sana yg jd mcm ni.. ni salah satu yg keluar kat media la sbb dia dikenali…

      (1)
  5. mamun says:

    Astaqfirullah.. boleh pulak terlibat dengan ekperimen n projek yg bukan-bukan tu, tp kalau x kenal islam kenapa x nk belajar..

    (0)
  6. ustazah abby abadi says:

    ish3..otak ade xnk d gunakan..kalu x tahu g la blaja..bodo piang…meh cni blaja ngn saya ustazah abby abadi…

    (0)
  7. babybeluga says:

    kesian dia ni….hidup macam tak menentu

    (0)
  8. seri says:

    Kesiannyer minah ni…patut la hidup serabai mcm ni. Dah sedar x tau pasal Islam, pergilah belajar… tapi isu nyer, nak dengan x nak je kan… Semoga Allah beri hidayah

    (0)
  9. Rakan Anda says:

    mcm mane nak tahu tentang islam sebenar kalo dia sendiri xnak mengkaji tntang islam..kalo diri sendiri dah selalu wat benda yg dilarang islam mmg selalunye akan mengaku tak taw tentang islam sebenar..kalo xtaw tentang islam mane kan dia kenal nabi muhammad..kalo dia da taw tentang nabi muhammd maknenye dia tahu tentang islam..tp diri tu xnak mendalami tentang islam lagi..org yg betul2 bukan islam pun ade mengkaji tntang islam…walaupun dorg xberniat nak masuk islam..ni kan dia islam xkan xtaw tentang islam…benda yg dia wat semua benda basic..halal haram..dosa pahala..tak kan xtaw…sy pun bukanlah perfect bab2 islam..tp sekurang2nye sy taw gak tentang islam..halal haram dosa pahala..jangan lah jahil sgt…islam tu mudah..kalau dia beratkannye maknenye mmg dia takkan tahu lah tentang ajaran islam sebenar..moga dia mendapat hidayah dr allah..amin..

    (0)
    • Nad says:

      tu la… tak nak belajar pasal Islam, pahtu dok buat kepala tau pulak, jangan jadi bodoh sombong, kalau tak tau kena tanya orang alim, bukan ikut suka aje nak judge. Tengokla akhlak sendiri macam mana, camne la hidayah nak sampai, insafla…

      (0)
  10. IsteriVIP says:

    Macam orang tak betul pun gak tgk dia ni, Kesian…mudah2an dibukakan hidayah utk nya bertaubat satu hari nanti..

    (0)
  11. kekkutu says:

    hamba allah sorang ni sebenarnya mencari PUBLISITI kah??..taknak komen byk2..cuma kasihan pd ibu dan ayah dia yang melahirkan dan membesarkn dia hingga dewasa..mmg MENTAL lah mislina nih..sory to say..tak payah lah kita semua nasihatkan dia ni..DIA TAHU SEBENARNYA..SAJAAAAAAAAAAAA SAJA JE BUAT2 TAKTAHU!..BERTAUBAT LAH MISLINA yew..ALLAH SWT TU MAHA PENGAMPUN LAGI MAHA PENYAYANG..

    (0)
  12. jojo says:

    smoga Allah bagi nur dan hidayah kepada dia dan juga kita..insyaAllah…

    (0)
  13. cik n says:

    dh tk tahu tentang agam Islam…pegi la blajar dengan org yang ada tauliah tentang agama Islam…apsal bila nk berhibur senang2 ja carik pub2 n club2..pandai plak cari…

    (0)
  14. lyyna says:

    Pompuan ni mmg sial.. sorry to say aku rasa dia ni dh murtad ni.

    (0)
  15. kirana says:

    jauh sesat minah ni…pemahaman ko ni dh salah mislina…even aku xla pandai dlm hal ni,tp aku blum la penah pertikai kan hukum islam n ulama yg de skrg…mmg la Nabi Muhammad dah wafat,tp kite ni la pewarisnye…ulama2 ni la yg jadi pemimpin utk kite ikt..

    (0)
  16. gila oreo says:

    den raso pale dio dh mereng gamaknya

    (0)
  17. Brigette Bardot says:

    Nak tahu apa itu ajaran Islam, kena la berusaha mencari ilmu itu. Yang dilahirkan Islam, persoalkan ajaran Islam. Tapi macam mana pulak ramai yg lahir sebagai bukan Islam, akhirnya menemui ajaran Islam itu dan terus memeluk agama Islam? Diorang cari, selidik, belajar dan mendalami ilmu Islam, bukan setakat berkata-kata.

    Harapnya Mislina ni daripada duk buat kajian pasal hidup gelandangan, baik la buat kajian pasal Islam, kalo betul taktahu Islam tu apa.

    By the way, dia kata buat PhD, universiti mana dia daftar ye? Ada sesiapa tahu?

    (0)
  18. insanciptaanAllah says:

    kesian aku ngan dia ni.. syukurla awak lahir sebagai muslim dari kecik. Cer pikir dorang mualaf tu yang mengakui keaslian Alquran tapi dorang berhadapan plak masalah ngan family & orang2 disekeliling dorang yang taksuka dengan perubahan dorang tu. Awak kna terima hakikat yg awak kna masuk sekolah agama balik.. huhu..semoga Allah bukakan pintu hati mislina ni untuk bertaubat..

    (0)
  19. suka komen says:

    artis negro kah ni….tak kenal pun

    (0)
  20. micah says:

    orang sakit tenat nak cari glemer x kena tempat!…..si luncai terjun dengan labu-labunya….biarkan!

    (0)
  21. Fiqa muffin says:

    Dasyat nya orang orang yang pegi occupy dataran ni.. Islam is not rigid? Read the Quran translation if u cannot read the Arabic version. Ihdinassiratalmustaqim means show me the right path, thats is what u ask frm Allah everyday in ur prayers, but well, i dont think u do that.. I hope it will not be too late for u when u finally come to ur sense. And all those reading, just not good enough to help u wih ur poor english.. Read more, while u stl hv the time :) with God’s will, even this bald ‘free thinker’ might change for the better

    (0)
  22. nana nini nunu says:

    kalo btl negara malaysia ni negara islam, JAKIM msti akn cri mislina tuk btlkan semula akidah dia…

    (0)
  23. teanjat boboi says:

    tengok mukenye pon x jernih langsung cahayanya xde>>>>>>>>>>>Ya Allah terangila hati dia ameeeennnnn

    (0)
  24. ela says:

    MASYAALLAH

    (0)
  25. Aku Pun Perempuan says:

    “Tapi saya tak tahu ajaran Islam sebenar” – Perlukah kita salahkan kedua ibu bapanya kerana gagal mendidik anaknya mengenali Islam???

    (0)
  26. nik says:

    sdey aq!!!~~~ pompuan nieyh!!!

    (0)
  27. mira says:

    hello,anjing tu boleh usik bila tgn dgn badan dia kering la! haiya ni lagi 1 terwestern sgt ni la susahnya! lps ni ko masuk je PAS mcm abby abadi tu ya!

    (0)
  28. upyours says:

    Ni namanya cerdik tak boleh diikut, bodoh tak boleh diajar. Bodoh sombong. Dah tau ko bodo tak reti ugama, pi belaja boley? Jangan dk ikot kepala botak ang sgt. Kuar stetment cetek, buat benda tak tentu arah. Ko tak pikir asal mak ko anta pi skolah? Pasal ko lahir bknnya terus pandai membaca menulis. Suh ko blaja abc. Ko ingat ko lahir dlm islam, ko terus boleh judge what’s right, what’s wrong for you? Still ko kene blaja jugak. Dh tawu cetek ugama pi la belajaq. Ko dh tua dh nk mampos itu pon nk kena ckp ka? Slap kepala botak hang sdiri 70kali berturut2 pls.

    (0)
    • haihai says:

      Masa SPM kan wajib ambil subjek Pendidikan Islam. X kan la bebal sgt, SPM Pendidikan islam pass ke x ni? Kecuali la si mislina ni sek kt chinese private school xde lah blajo subjek agama Islam gamaknya..kesian dgn ustaz or ustazah ko ms kt sek dulu. Mesti diorg malu nk ngaku ko ank murid dia..

      (0)
  29. mimie says:

    mengucap mendengar apa yang dikatakan sungguh sedih kerana umur dah banyak tp masih jahil pasal agama..balajar bak kata pepatah hendak seribu daya x nak seribu daya

    (0)
  30. midot says:

    culture may be different but islam not.. may Allah bless !

    (0)
  31. hoho says:

    dah bila tengok dia ni macam ni..teringin nak tau macam mana family dia..mak bapak dia macam mana..kita ni kalau ada jugak asas islam dari kecik takkan sampai terus jadi cam ni..ada yang akan tersasar tapi last2 sekali balik juga ke pangkal jalan..kalau tersasar pon at least kita ingat juga apa yang kita buat ni kita ingat dosa tapi buat juga..ni sampai taktau apa langsung..heran2

    (0)
  32. DH says:

    Ya Allah..tetapkan imanku..matikan aku dalam agamaMu..berilah petunjuk kepadaku juga saudara2 seagamaku..semoga kami sentiasa di bawah lembayung rahmatMu..aminnn..

    (0)
  33. sacrilege says:

    Konon nak tunjuk pandai, reference pun salah. Penulis buku 1984 tu George Orwell, bukan Oscar Wilde. Bodoh punya betina.

    (0)
  34. adik eren says:

    takkan rukun islam dgn rukun iman pun pun dia lupa kut…..tak takut ker dgn hukum tuhan..tak takut ker dgn api neraka…Nauzubillah….bawak2 insaf…bawak2 taubat…selagi x terlambat…

    (0)
  35. amik tau says:

    sakaratul maut nnt ko ckp ler kan “tapi-saya-tak-tahu-ajaran-islam-sebenar-“….

    (0)
  36. omar kassim says:

    sorry to read about what she said. kesian mak bapak dia.

    (0)
  37. teja says:

    ish3…awt lahh jd cmni…truk btl lahh..kalu dh xtaw p lahh bljar ngn org yg taw..neh ntah hapa2…

    (0)
  38. 00 says:

    tgk muke pun xde nur..ntahlah speechless…mmmmmmm

    (0)
  39. suzuki says:

    Hancur berkecai minah sorang ni

    (-1)
  40. mira says:

    to miss lina,,,,if u said u dnt knw bout the real islam…kenapa u xbelajar…u bly baca buku n belajar m’genai project yg u buat tp nape xbljr tentang islam…drp u buat project homeless nie lbh baik u buat project m’genai islam supaya pnggetahui u t’hadap islam lbh m’dlm…so saya harap miss lina bly phm n pkir sdlm2 m’genai hal nie…saya nk m’bntu bkn nye nk memaki atau merapuh…kerana saya rasa kita sama2 islam harus m’bntu saudara islam kita belajar ttg islam..

    (0)
  41. Usin says:

    Moga Allah swt beri hidayah kpd pompuan ni… skang ni kehidupan dan fizikal masih sempurna boleh ler ckp mcm2 pls Islam! Esok klu Allah swt tarikh semua nikmat, baru ko rasa wahai pompuan…

    (0)
    • daun kari says:

      Sama-sama kita berdoa semoga beliau diberi petunjuk dan hidayah .. Hanya kita mohon agar perkara seperti ini dijauhkan dari kaum kerabat kita.. Nauzubillah… Simpati yang teramat sangat kepada kedua ibupaba beliau kerana saya mengenali mereka ( keluarga yang dihormati di kalangan jiran2) ..Amat2 sedih dengan apa yang Mislina lakukan …tidak perlu menghebahkan kejahilan kita kepada umum .. Sama2 kita doakan yang terbaik untuk beliau dan keluarga beliau…

      (0)
    • Olga says:

      ala dulu masa aku tengok dia berlakon cite “Buka Api” aksi romen2 tu aku dh agak minah ni mmg something wrong goes wrong!

      (-1)
      • mamayaya says:

        a’a…Dia pernah berlakon cerita Buka Api..baru pasan dia pelakonnye..

        (0)
      • putih says:

        aah…mmg la bleh pegang kalau kering sama kering…tapi setahu aku air liur anjing sentiasa menjejeh…automatikla jd basah…haish…bab ni pun korang nak politik kan…apsal lah PAS pun masuk dalam citer ni…die ni sepatutnya JAKIM tangkap…kalau ikut hudud dah kena rejam sampai mati

        (-1)