Tiada Isu Fake - Didakwa Ciplak Rekaan Baju Raya Jenama Lain, Ini Respon Asyalliee - OHBULAN!

berita

Tiada Isu Fake – Didakwa Ciplak Rekaan Baju Raya Jenama Lain, Ini Respon Asyalliee

June 13th, 2017 | by Wan | 15 comments
120.6K
reads
13.1K
shares
Isu & Kontroversi

Instafamous yang mempunyai lebih 1 juta pengikut di Instagram, Asyalliee tampil menafikan koleksi raya miliknya meniru rekaan jenama lain. Dakwa Asyalliee rekaan-rekaan berkenaan dibeli dari ‘open market’ dan bukan hak milik siapa. Betul ke? Berikut penjelasan darinya.

Koleksi original

Salam all. Kami di pihak @asyalliee.by.shasyahabib begitu terkilan dgn sebuah jenama fesyen yg memburukkan reputasi jenama kami di mata umum. Selama ini kami berdiam diri namun nampaknya sekali lg kami terpaksa tampil kerana terlalu banyak provokasi yg dilakukan termasuk menggunakan akaun palsu utk mengeruhkan keadaan.Setelah byk serangan di media sosial, kami menelefon owner kpd jenama tersebut dan ingin mencari solusi tetapi di reject sebanyak 6 kali

Sebenarnya tiada isu siapa tiru siapa ataupun isu fake kerana kami mengeluarkan label di bawah jenama kami sendiri. Utk makluman, sesuatu produk itu boleh dipanggil sebagai fake hanya apabila ia mengeluarkan koleksi yg sama menggunakan label jenama yg sama. Namun berbeza di sini kerana kami juga mengeluarkan koleksi yg original kerana secara terang menggunakan label Asyalliee by Shasya Habib

Industri fesyen ini sangatlah kerdil dan tidak mungkin kami boleh mengeluarkan design2 itu sekiranya mereka mempunyai hak eksklusif terhadap fabrik/design mahupun jahitan. Persoalannya di sini hanyalah berkaitan masa (timeline),iaitu kami tidak release awal

Bila stok itu sampai, baru kami dpt shoot koleksi terbaru ini di saat2 isu sudah mula viral. Hanya kerana kami keluar lewat tidak bermaksud keluaran kami adalah yg tidak original. Cuba bayangkan jika kami release lebih awal, adakah sebaliknya akan berlaku? Apapun, di bulan yg mulia ini, kami hanya ingin berniaga secara aman dan ikhlas

Mungkin ada pihak cuba utk menjatuhkan jenama kami dgn cara yg sebegini tetapi ingatlah Allah tetap ada. Allah tidak mungkin memakbulkan doa2 yg tidak baik… Kami menjaga kata2 & tidak ingin mengaibkan sesiapa yg terlibat. Rezeki Allah dah tetapkan masing2 utk kita semua… Semoga apa yg terjadi ini menjadi hikmah terbesar dlm hidup kami

Apapun kami yakin pelanggan sudah mampu utk menilai produk kami dengan kualiti yg terbaik pada harga yg MAMPU MILIK. Kualiti kain dan jahitan yg kami tawarkan sememangnya tiada tandingan pada harga yg cukup2 berpatutan. Semoga dgn penjelasan ini dpt menjernihkan kembali keadaan dan redha dgn rezeki yg Allah bagi.

Tak cukup dengan penjelasan tersebut, berikut lagi penjelasan dari beliau. Anda baca dan nilaikan.

Tak tindas rakyat

Design bukan milik siapa-siapa

Sumber : Asyalliee

15 Comments

  1. Tf? says:

    Mende budak mangkuk ni adoi

  2. LelewPindik says:

    Kehadapan Shasha Solero yg macam comel, kau faham tak skrg ni yg design2 dari brand2 ni semuanya di design oleh mereka sendiri. termasuklah Jovian Mandagie punya piece tersebut. obviously piece tersebut direka sendiri oleh Jovian bukan dari open market atau mana2 supplier, LOL. i think both you and the ‘open market’ place ni la yg bertanggungjawab menciplak. yang kau cakap design tu bukan hak milik siapa2 tu dah kenapa? nampak sangat tak matang dgn kurang knowledge dgn dunia fesyen ni. memalukan. no such thing kalau designer’s piece tu bukan hak mereka! saya yg tak berkecimpung dalam dunia fesyen pun tau basic dan courtesy towards other designers. Kalau kau boleh design masterpiece tudung kau sendiri, why not the baju?? be creative and design your own, atau upah orang design. kesian dgn designer2 asal yg berhempas pulas reka baju2 ni and kau tinggal tunggu mereka release and ciplak! of course la release date kamu lambat =.=’ pengajaran utk semua orang2 baru dalam dunia fesyen

    • Jatuh Airmata Time Tu.. – Sangka Suami Sibuk ‘Overtime’, Rupanya Curang & Bersekedudukan Sehingga Ada Anak says:

      Kannnnnnnn

  3. kaki tabur says:

    sape dia ni????

    • aina says:

      alah…dlu die femes sbb buat video macam comel jeww.. macam cantik jeww..die la.. aku dlu pn xtahu die sape.. tp bile ade yg bgth die pmpn yg buat video tu, okey baru ingat..

  4. Solero says:

    Kata design bukan milik siapa2, tapi tudung ko boleh lak ko cakap design ko. Habis brand lain ko fikir dorang tak design sendiri?

    Cakap orang lain childish bash kat social media, elok lah tu setakat ke social media je tau untuk kes ko ni. Kalaulah semua designer ikut pemikiran ko nak kena professional kan, aku rasa dah bankrup dah ko kena saman dengan ntah berapa designer ko tiru ni. Cakap tak serupa bikin

  5. fitree says:

    just remember. shes just a KID. umor 20 x salah kan. dia femes. then tros amik kesempatan tu untuk berniaga. at 20..ada dia masuk blajar? dah habis diploma in design ker? habis2 awal boleh habis dip is 21 kan..
    so.. x yah la bash dia sgt.. mmg dia kaya.. cantik.. huband hensome. smua tu sbb viral video dia bbrapa tahun lepas. dah itu rezeki n takdir dia.
    but then again.. dia masih muda.. n sy rasa.. seasoned designers should approach her.. nasihat skit2 apa patot.. jd kawan.. n nasihatkan dia.. masuk study design. dont just jump into a business just because u have the face to do so. study first.. learn from others. n respect org2 lama dlm industry.

    THERE IS NO SUCH THING AS FREE DESIGN.
    DESIGN = KREATIVITY + PERAH OTAK CARI IDEA + ON GOING CASE STUDY.

    Kalau dah “ter” tiru tanpa sedar.. pls apologize n make ammends..

    Shasya Solero ni ada potensi dlm market. i think it would be wise to make friends with her instead of the other way round.

    ~Graphic Designer.

    • fap fap fap says:

      ekelehhh sembang je ni..respect palabutoo bila mintak support localbrand tpi jual harga mcm yahudi..pdn muka kena ngn budak je..tipical malaysian

  6. Kakak says:

    Bodoh punnya perempuan..Dia pikir orng bole percaya ngan kata2 dia2

  7. Bana Selamanya says:

    Nie sejenis melayu yang bodo, tak ada ilmu tak ada kemahiran , ada duit modal sikit acah nak jadi usahawan , berapa banyak musuh kau nak cari dalam industri nie, ingat kau boleh tahan lama ke dgn perangai kau yg tak ada intergriti , sebelum ambil dekat open market tu buat lah research sikit, otak jgn fikir duit jer, nak untung jer,

    bila org yg dah berpuluh tahun dalam industri fesyen tegur tentang kebodohan kau, tau kau sentap, siap ckp kau tak letak harga sampai 300% tinggi konon, wey bana , designer design baju makan bulan lah bodo, kau beli kat open market/ black market sejam jer dh cukup cuma tunjuk2 baju mana kau nak, mana sama idea original, tenaga , masa dgn meeting yg dorang buat utk hasilkan design banding guna cara bana kau tu,

    Kau dgn suami kau tue dah boleh terjun longkang, dua-dua bodo , tak boleh menilai fesyen sibuk nak join industri fesyen, lain kali invest ilmu baru buat,

  8. suzzanne says:

    “kami pun keluar modal juga utk keluarkan baju baju tu” statement yg paling x boleh blah!plss dont put yr self among people without knowledge..i cannot brain this statement is from u