[VIDEO] Yang Melantun Ini Kandungan Kanji - Dakwa Beras 'Fake', Wanita Ini Tampil Beri Penjelasan - OHBULAN!

berita

[VIDEO] Yang Melantun Ini Kandungan Kanji – Dakwa Beras ‘Fake’, Wanita Ini Tampil Beri Penjelasan

June 18th, 2017 | by Shafika | 11 comments
17K
reads
3.3K
shares
Isu & Kontroversi

Baru baru ini viral satu video dimana salah seorang pengguna beras satu jenama ini mendakwa beras itu adalah beras fake. Beras fake yang dimaksudkan katanya diperbuat daripada bahan plastik. Perkongsian lelaki itu mendapat lebih 75k dimana rata-rata netizen percaya akan dakwaan itu.

Terpanggil itu menjawab isu itu, seorang wanita memuat naik turun video beras jenama lain juga sama melantun seolah olah plastik. Apa kata dengar perkongsian kakak cantik ni.

Video asal

Benarkah Beras Keluaran Sekarang diperbuat dari plastik. Jom Tonton.
Berhati-hati dalam pembelian.
Harap pihak KPDNKK dapat membenteras kegiatan Beras Plastik ini yang merosakan nama dan imej Malaysia. .
#Viral
#KPDNKK

Menurut lelaki ini, berasnya itu melantun apabila digumpalkan. Dakwaan itu tidak berasas dan tidak benar sama sekali. Takkan la plastik basi kan?

Penerangan mengenai ini

Jangan percaya cepat sangat.

Bulan2 pose duk buat fitnah kat cap rambutan tu pasai apa bang oii. Ni dania nak reveal satu benda. Nasi Yg melantun disebabkan kandungan kanji di dlm nasi 80-90% tak kisah la beras jenama apa Pun. Bukan tu saja. Secara logiknye, mana ade plastik yang basi kalau dibiar lama jebonnn oii….?????

Nasi terbentuk daripada polymers of glucose which is molecules kanji dimasak sehingga menjadi semi-crstalize dan kalau kite bt chemical test iodine dgn nasi, nasi akan bertukar menjadi biru menandakan dlmnye ade kanji bukan plastik!? Faham ke idok? ????? Girls, Guys! Malaysian! Bouncing cooked rice balls is natural phenomenon! ?????

Seterusnya, effect melantun daripada nasi gumpal adalah disebabkan volume expansion (pengembangan isi padu kanji atau nasi tadi).Didalam nasi ade sejenis pelekat yang membolehkan dia digumpal dan melantun kerana sifat sifat2 nasi yang padu.
.
Sekian hujah saya. Jangan cepat sgt tertipu. Jgn cepat sgt percaya!
Share jika bermanfaat ye. Benda xelok laju je kome share, atee? Benda baik lekaih lee share.
#Maafkansayajikasayasilap
#Tapirasataksilapdah
#Hasilselidik

Sumber :Nur Dania Izzati Binti Sedek Shah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 Comments

  1. abg jambang says:

    datok pondan memang celaka… dapat kat aku aku tibai punggung tu 10 kali

    bulan posa pun tak habis2 dok aibkan orang

    pondan memang celaka

    bini pondan pun 2×5 je ..mulut serupa burit

  2. abg jambang says:

    apa bodo mamat tu… nak tengok sampai habis pun rasa jijik gila dgn kebodohan taraf babi dia tu

    mamat bodo mana ni? dgr dari cakap cakap macam bangsa J je

  3. abg jambang says:

    apa ka bodo …kalau plastic mana la nak melekat camtu la bangang

  4. abg jambang says:

    apa kata buat camtu kat beras pulut pulak… nak tgk jugak betapa bangangnya kau tu

    bangsa J

  5. abg jambang says:

    keling pun sama bodo

  6. abg jambang says:

    yg minah nak review pun

    muka ko tu pun cam fake mekap tebal sekati

    apasal ko mekap cam badut?

  7. Tamil bangla sama saja says:

    Apa pasai dengar ckp tamil..ayoyo lupa da..lau nampak tamil ngn ular..setle kan mane dulu..lu sendiri tau peribahase nie..lu sendiri fikir la..