Bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr. Haji Zulkifli Mohamad Al-Bakri menasihatkan orang ramai agar tidak berasa kecewa apabila usaha mereka tidak dihargai oleh manusia.

Artikel Berkaitan: Dr Zulkifli Titip Doa Tersentuh Lihat Aksi Kanak-Kanak Guna Straw Jadi Mikrofon, Berlakon Imam

Artikel Berkaitan: Dr Zulkifli Mohamad Kongsi Dua Doa Yang Kerap Dibaca Nabi Muhammad SAW

Nasihat

View on Threads

Menurut Dr. Zulkifli, Allah tidak pernah melupakan setiap kebaikan yang dilakukan oleh hamba-Nya, walaupun sekecil mana pun amalan tersebut.

Firman Allah SWT:

فَمَنْ يَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ خَيْرًا يَرَهُ

“Maka sesiapa yang mengerjakan kebaikan seberat zarah, nescaya dia akan melihat (balasannya).” (Surah al-Zalzalah: 7).

Dan Rasulullah SAW bersabda;

إِنَّ اللَّهَ لَا يَظْلِمُ الْمُؤْمِنَ حَسَنَةً، يُعْطَى بِهَا فِي الدُّنْيَا وَيُجْزَى بِهَا فِي الْآخِرَةِ

“Sesungguhnya Allah tidak menzalimi seorang mukmin walaupun satu kebaikan. Dia diberi ganjarannya di dunia dan dibalas dengannya di akhirat.” -Riwayat Sahih Muslim (No. 2808).

Dalam pada itu, Dr. Zulkifli menyeru orang ramai agar terus menjadi insan yang baik walaupun kebaikan mereka tidak disebut, pengorbanan mereka tidak dihargai dan jasa mereka tidak dikenang.

Katanya, setiap kebaikan tetap diketahui dan dihargai oleh Allah SWT.

Namun kelak, di hadapan seluruh makhluk, Allah sendiri akan memperlihatkan setiap kebaikan yang pernah engkau lakukan walaupun hanya sebesar zarah.

Ketika itu, tiada penghargaan yang lebih bernilai daripada penghargaan daripada Allah.

Cukuplah Allah sebagai sebaik-baik Pemberi ganjaran dan sebaik-baik penghargaan.

Sumber: Threads